Loviturile ucrainene asupra CPC, devastatoare pentru expoturile de petrol ale Kazahstanului

Cel puţin şapte drone pline cu explozibili şi şrapnel au atacat staţia Kropotkinskaia a conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC) din regiunea Krasnodar din Rusia, provocând „daune grave”, a declarat operatorul conductei, Transneft. Această conductă cu ruta prin Rusia transportă pe pieţele mondiale petrol din Kazahstan (inclusiv către România – n.r.), fiind pompat de un grup de firme internaţionale, inclusiv marile companii americane Chevron şi Exxon Mobil.

„Potrivit experţilor CPC, consecinţele acestei lovituri vor fi eliminate în termen de o lună şi jumătate până la 2 luni, ceea ce poate duce la o scădere a pompării de petrol din Kazahstan cu aproximativ 30%”, a declarat Transneft.

O reducere de 30% ar putea însemna până la 380.000 de barili pe zi, potrivit calculelor Reuters.

Atacul de luni a avut loc cu o zi înainte ca oficialii americani şi ruşi să se întâlnească la Riad pentru primele lor discuţii privind încheierea războiului din Ucraina, în timp ce Kievul şi aliaţii săi europeni priveau cu îngrijorare de pe margine.

Kazahstanul produce aproximativ 1% din oferta mondială de petrol.

Preţurile de referinţă ale petrolului au crescut cu aproape 1% înainte de a scădea marţi la peste 75 de dolari pe baril.

Preşedintele american Donald Trump a cerut în mod repetat producătorilor de petrol să contribuie la scăderea preţurilor, susţinând că preţurile de 80 de dolari pe baril sunt prea mari pentru consumatori.

Rusia a declarat că lovitura asupra celei mai mari staţii de pompare a conductei din ţară a fost un atac obraznic şi provocator. „O lovitură asupra unui consorţiu petrolier ar putea opri pomparea petrolului, dezechilibra piaţa, creşte preţul petrolului şi provoca daune directe companiilor americane”, a subliniat Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Medvedev a susţinut că atacul asupra unei conducte deţinute parţial de companii americane a fost o lovitură împotriva lui Trump, care a încercat să scadă preţurile petrolului, şi că rămâne de văzut ce va face Trump în această privinţă.

Alte părţi interesate în cazul CPC includ statul rus, firma rusă Lukoil şi compania de stat kazahă KazMunayGas.

Statul Major al forţelor armate ucrainene a recunoscut că a atacat infrastructura de combustibil şi energie a Rusiei, inclusiv staţia de pompare CPC şi rafinăria de petrol Ilski din apropiere.

„Forţele de apărare ale Ucrainei îşi rezervă dreptul de a lovi instalaţiile strategice care susţin agresiunea armată a Rusiei. Operaţiunile menite să dezmembreze infrastructura energetică ce alimentează războiul ilegal al Rusiei vor continua”, se arată în comunicatul ucrainean.

În replică, Rusia a lansat în cursul nopţii un atac la scară largă, implicând 176 de drone, în regiunile Kirovohrad, Harkov, Kiev şi Cerkasi, a declarat marţi armata ucraineană.

„Oleoductul CPC continuă să funcţioneze”, a declarat CPC într-un comunicat, adăugând că specialiştii au făcut o evaluare a pagubelor la staţia Kropotkinskaia. CPC nu a precizat cine se află în spatele atacului cu drone şi a precizat că oleoductul pompează în continuare petrol către petrolierele care aşteaptă în Marea Neagră, deşi la niveluri reduse, ocolind în acelaşi timp staţia avariată.

„Petrolul este primit de la expeditori în conformitate cu capacităţile tehnice de pompare specificate”, a declarat CPC.

Conducta de 1 500 km a exportat 63 de milioane de tone de ţiţei CPC Blend în 2024. Acesta este pompat din vastul câmp petrolifer Tenghiz din Kazahstan de pe ţărmul nord-estic al Mării Caspice, precum şi de la producători ruşi.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Dumitru Dragomir, despre culisele procesului în care este implicat Dan Diaconescu. De ce a primit ani grei de închisoare: ‘Știam că îl curăță. Niște mizerii’

VIDEO O localitate turistică foarte cunoscută a folosit vată și săpun să înlocuiască zăpada: Turiștii s-au declarat extrem de nemulțumiți