Ordinul lui Trump opreşte aplicarea Legii privind practicile de corupţie în străinătate (FCPA), veche de aproape jumătate de secol, şi îi cere procurorului general Pam Bondi să facă o evaluare a acţiunilor, actuale şi din trecut, legate de această lege, precum şi să pregătească noi linii directoare pentru aplicarea legii.
FCPA, adoptată în 1977, interzice companiilor care operează în Statele Unite să mituiască oficiali străini şi de-a lungul timpului a devenit o „forţă călăuzitoare” pentru modul în care operează afacerile americane în străinătate.
„Va însemna mult mai multe afaceri pentru America”, a declarat Trump reporterilor la semnarea ordinului în Biroul Oval, luni.
Trump a vrut să desfiinţeze FCPA în timpul primului său mandat, numind-o o „lege îngrozitoare” şi spunând că „lumea râde de noi” pentru aplicarea ei.
Reacția Transparency International
Organizaţia anticorupţie Transparency International a subliniat în schimb că FCPA a făcut din SUA un lider în combaterea corupţiei globale.
Ordinul executiv al lui Trump „diminuează – şi ar putea deschide calea pentru eliminarea ei completă – bijuteria coroanei în lupta SUA împotriva corupţiei globale”, a afirmat într-un comunicat Gary Kalman, director executiv al Transparency International U.S.
Conform unei fişe informative a Casei Albe, legea în cauză face companiile americane mai puţin competitive.
„Companiile din SUA sunt afectate de aplicarea excesivă a FCPA, deoarece le este interzis să se implice în practici comune între concurenţii internaţionali, creând un teren de joc inegal”, se arată în document.
Ordinul lui Trump cere Departamentului Justiţiei „linii directoare revizuite rezonabile”, care să nu restricţioneze operaţiunile firmelor americane care vor să facă afaceri în străinătate, conchide acesta.
Context
De-a lungul anilor, o serie întreagă de companii multinaţionale au ajuns în vizorul Departamentului american al Justiţiei în legătură cu FCPA, inclusiv Goldman Sachs, Glencore şi Walmart. În 2024, Departamentul Justiţiei şi autoritatea de reglementare a bursei Securities Exchange Commission (SEC) au iniţiat 26 de acţiuni legate de FCPA şi cel puţin 31 de companii se aflau sub investigaţie la sfârşitul anului, potrivit Casei Albe.