Această decizie „va priva poporul din Nicaragua de beneficiile cooperării, în special în domeniile educaţiei şi culturii”, a deplâns Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, într-un comunicat de presă, după ce a primit o scrisoare oficială din partea administraţiei din Managua.
„De asemenea, UNESCO îşi îndeplineşte pe deplin rolul atunci când apără libertatea de exprimare şi libertatea presei în întreaga lume”, a adăugat ea.
Comunicatul de presă precizează că „începând din 2021, după încarcerarea şi expulzarea din ţară a liderilor săi şi după confiscarea bunurilor sale”, ziarul La Prensa a continuat să lucreze online, cu o echipă care operează în principal din Costa Rica, Spania, Mexic, Germania şi Statele Unite.
La Prensa, cel mai vechi ziar din Nicaragua, fondat în 1926, a jucat un rol important în lupta împotriva dictaturii lui Anastasio Somoza.
Mai recent, acest cotidian a denunţat, de asemenea, acapararea puterii de către preşedinte Daniel Ortega, care conduce această ţară din America Centrală din 2007, şi de soţia sa, Rosario Murillo, care este vicepreşedinte din 2017 şi care a devenit „copreşedinte” în februarie.
Într-o scrisoare trimisă doamnei Azoulay, pe care AFP a putut să o consulte, ministrul de Externe din Nicaragua consideră că acest cotidian „reprezintă o trădare josnică a patriei noastre, după ce a promovat şi a susţinut în mod istoric violenţa, interferenţele străine, crimele motivate de ură, cruzimea şi contracultura”.
Ministrul Valdrack Jaentschke acuză ziarul, de asemenea, că a apărat „intervenţiile militare şi politice ale Statelor Unite în Nicaragua”, considerând că este „profund ruşinos ca UNESCO să apară ca un promotor şi, evident, ca un complice al unei acţiuni care ofensează şi care atacă cele mai profunde valori ale identităţii naţionale”.
„Profundă recunoştinţă”
Directorul cotidianului La Prensa, Juan Lorenzo Holmann, a fost arestat în 2021 şi condamnat la nouă ani de închisoare pentru spălare de bani, înainte de a fi eliberat şi deportat în Statele Unite, împreună cu alţi 221 de disidenţi, în februarie 2023.
Sediul din Managua al acestui ziar a fost transformat de autorităţi într-un „centru cultural”.
„Este o mare onoare pentru La Prensa să primească acest premiu (…) şi îl acceptăm cu profundă recunoştinţă”, a declarat vineri Juan Lorenzo Holmann, contactat de AFP.
„În Nicaragua, nu există jurnalism independent; acesta este criminalizat de dictatură. Jurnalismul nu este o vocaţie, nu este o profesie, a devenit o preoţie”, a adăugat el.
Nicaragua ocupă locul 172 (din 180) în clasamentul libertăţii presei publicat vineri de Reporters Sans Frontieres (RSF), care consideră că „presa independentă continuă să trăiască un adevărat coşmar” în această ţară.
Premiul mondial UNESCO/Guillermo Cano pentru libertatea presei – care poartă numele unui jurnalist columbian asasinat în 1986 – va fi decernat oficial în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Bruxelles pe 7 mai.
Acest premiu recompensează în fiecare an „o persoană, o organizaţie sau o instituţie care aduce o contribuţie excepţională la apărarea sau promovarea libertăţii presei, oriunde în lume, în special atunci când această contribuţie a fost făcută în pofida pericolelor şi cu curaj”, au transmis reprezentanţii UNESCO.