Marea Britanie ”probabil” îşi va abandona planul de a ”trimite mii de militari să protejeze Ucraina, pentru că riscurile sunt considerate «prea mari»”. dezvăluie în ediţia de vineri cotidianul britanic The Times.
În schimb, potrivit cotidianului, angajamentul în domeniul securităţii faţă de Ucraina ar urma să se concentreze asupra reconstrucţiei şi reînarmării armatei ucrainene şi unei protecţii aeriene şi martime.
Ziarul dezvăluie că ”formatori britanici şi francezi vor fi trimişi în vestul Ucrainei”, iar ”avioane britanice urmează să protejeze spaţiul aerian ucrainean şi să asigure o acoperire aeriană a trupelor occidentale la sol”.
”Turcia va juca un rol maritim, potrivit celor mai probabile planuri avute în vedere”, dezvăluie cotidianul.
Secretarul Consiliului rus de Securitate Serghei Şoigu avertiza joi într-un interviu acordat agenţiei oficiale ruse de presă Tass că trimiterea unor ”forţe de menţinerea păcii” din Occident pe ”teritorii istorice ruseşti” este un scenariu care ”ar putea conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia, chiar la un al treilea război mondial pe termen lung”.
La sfârşitul lui martie, preşedintele francez Emmanuel Macron evoca, într-o conferinţă de presă, la paris, ipoteza unor ”forţe de reasigurare” care să fie ”desfăşurate în Ucraina”, un plan susţinut de către Regatul Unit.
Aceste forţe, preciza şeful statului francez, ”nu au vocaţia să fie forţe de menţinerea păcii”, nici ”forţe prezente pe linia de contact” şi nici forţe care să înlocuiască armata ucraineană.
El sublinia că este vorba despre forţe ”prezente în locuri strategice stabilite dinainte cu ucrainenii”, care să aibă ”un caracter de descurajare a unei potenţiale agresiuni ruse”.
Sâmbătă, dezvăluie The Times, ”oficiali britanici şi francezi vor încerca să-l convingă pe preşedintele (american Donald) Trumnp să accepte o întâlnire cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski, după funeraliile Papei” Francisc I.
STARMER CONTESTĂ PLANUL DE PACE AL LUI TRUMP. ”UCRAINEI ÎI REVINĂ SĂ DECIDĂ”
Pe de altă parte, premierul britanic Keir Stermer se opune, într-un interviu publicat vineri de cotidianul conservator The Telegraph, planului de pace în Ucraina propus de către preşedintele american.

Starmer îl cataloghează pe Zelenski drept ”curajos”.

”Ne aflăm într-o etapă intensă a negocierilor. Până la urmnă, am în minte în continuare faptul că Ucraina este cea care trebuie să decidă în problemele sale. Nu le revine altora să decidă în locul ei. Ucraina este cea care trebuie să decidă”, declară şeful Guvernului de la Londra la bordul portavionului britanic HMS Prince of Wales.

”Iar Rusia trebuie să se aşeze la masa negocierilor în vederea unei încetări a focului necondiţionată”, subliniază el.

„This mission comes at an incredibly important point”
The CSG sends an incredible message to our adversaries, said Prime Minister Sir Keir Starmer.
He went aboard HMS Prince of Wales to thank the crew as they headed for deployment on Carrier Strike Group 2025.
— BFBS Forces News (@ForcesNews)
Planul american recunoaşte cuceririle Rusiei sub forma unui ultimatum adresat Ucrainei.
Potrivit site-ului american Axios, acest plan prevede recunoaşterea – de jure – de către Statele Unite a suveranităţii Rusiei în Crimeea, anexată în 2014, şi recunoaşterea – de facto – a controlului Rusiei în regiunile ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojia , ocupateîn prezent – în întregime sau parţial – de către forţe ruse.