Ministerul român al Afacerilor Externe informează că a făcut demersuri în regim de urgenţă pentru confirmarea cetăţeniei şi a circumstanţelor reţinerii unui român în regiunea separatistă Abhazia, din Georgia şi că până la acest moment nu a fost primită o solicitare de asistenţă
„Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat ca urmare a unor informaţii cu privire la reţinerea pe teritoriul autoproclamatei republici Abhaze (teritoriu georgian ocupat temporar de Federaţia Rusă) a unui cetăţean român. Au fost făcute demersuri în regim de urgenţă vizând confirmarea cetăţeniei şi a circumstanţelor reţinerii pentru a se putea asigura asistenţa consulară necesară. Până la acest moment, nu a fost primită o solicitare de asistenţă”, precizează MAE într-o informare de presă.
Ministerul Afacerilor Externe mai informează că, prin intermediul Ambasadei României din Georgia, este în legătură cu autorităţile locale şi cu Misiunea de Monitorizare a UE în Georgia pentru a asigura asistenţa consulară necesară.
Angajaţii Serviciului Securităţii de Stat (SGB) din Abhazia – regiune separatistă prorusă din Georgia – au reţinut un cetăţean român care, susţin ei, la indicaţiile reprezentanţilor serviciilor speciale ucrainene, trebuia să filmeze cu ajutorul unei drone instalaţii militare de pe teritoriul republicii a cărei independenţă este recunoscută de Moscova, dar nu şi de comunitatea internaţională.
Anunţul a fost făcut vineri de serviciul de presă al SGB din Abhazia, care a publicat pe site-ul său oficial o înregistrare video cu persoana reţinută.
Potrivit SGB, cetăţeanul român se numeşte David Cherci Adrian. Acesta ar fi intrat pe teritoriul Abhaziei cu o viză în scop turistic, dar, după sosirea sa la Suhumi, ar fi intrat în contact cu angajaţi ai Direcţiei Principale de Informaţii a armatei din Ucraina (GUR). Aceştia l-ar fi „obligat” să filmeze o serie de instalaţii militare, „astfel încât să poată părăsi Abhazia în siguranţă”, se spune într-un comnunicat al serviciului de securitate din Abhazia, citat de agenţia oficială rusă TASS.
În imaginile difuzate de SGB, pretinsul cetăţean român este arătat coborând dintr-o dubă însoţit de agenţi care îl conduc într-un birou pentru interogatoriu. Aici, tânărul face o depoziţie în limba engleză, declaraţiile sale fiind traduse, în înregistrare, în limba rusă.