Mai este roata de rezervă obligatorie în 2025? Se mai dau amenzi dacă nu o ai în portbagaj? Ce spune noul Cod Rutier

Codul Rutier actualizat precizează echipamentele esențiale pe care un șofer trebuie să le aibă la îndemână atunci când pornește la drum, precum trusa de prim-ajutor, stingătorul de incendiu și triunghiurile reflectorizante. Însă, în 2025, mai este necesar ca roata de rezervă să fie prezentă în mașină sau acest echipament a devenit opțional?

Legislația rutieră din România impune anumite echipamente obligatorii pe care șoferii trebuie să le aibă în vehicul atunci când pleacă la drum. Aceste elemente fac parte din kit-ul de siguranță al mașinii. În schimb, alte echipamente sunt doar recomandate, iar lipsa lor nu atrage sancțiuni pentru șoferi, potrivit RAR.

Ce spune legea

Dotări auto obligatorii pentru toate mașinile în 2025

Conform legii, toți șoferii sunt obligați să aibă în mașină:

La aceste echipamente se adaugă vesta reflectorizantă și lanțurile antiderapante, dar numai în cazul vehiculelor de peste 3.5 tone.

Roata de rezervă mai este obligatorie în 2025?

Conform legislației rutiere actuale, roata de rezervă nu mai este obligatorie în 2025. Totuși, aceasta poate fi extrem de utilă, în special pentru călătoriile lungi sau în zone izolate. O pană de cauciuc, provocată de un cui sau o piatră, poate apărea oricând. Dacă ai la bord o roată de rezervă, un cric și o cheie de deșurubat, vei putea rezolva rapid problema pe cont propriu. Dacă nu ai o roată de rezervă, poți apela la o firmă de depanare pentru a vulcaniza anvelopa la fața locului sau poți solicita o platformă care să te tracteze până la cel mai apropiat punct de vulcanizare.

Dacă decizi să îți schimbi singur roata, este esențial să iei toate măsurile de siguranță necesare. În primul rând, dacă este posibil, mută mașina complet în afara drumului. Dacă acest lucru nu este posibil, montează triunghiurile reflectorizante atât în fața, cât și în spatele vehiculului, pentru a semnaliza prezența mașinii tale pe drum. Triunghiurile trebuie plasate la minimum 50 de metri distanță de mașină, pe marginea drumului, pe linia farului și a stopului celei mai apropiate roți de carosabil.

În cazul în care roata care trebuie schimbată este pe partea carosabilului, asigură-te că triunghiurile reflectorizante sunt amplasate astfel încât să îți asigure un spațiu de siguranță de cel puțin 1 metru între mașina ta și celelalte vehicule aflate în trafic.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Se construiește un parc de distracții uriaș în București: Va avea roller-coastere și atracții acvatice

UE afirmă că s-au pus bazele unui tribunal care să îl judece pe Putin pentru invadarea Ucrainei