„Faptul că liceenii din România au doar o oră de sport pe săptămână este o problemă reală, mai ales într-o perioadă în care stilul de viață sedentar și problemele legate de sănătate (obezitate, probleme de postură, stres) sunt tot mai frecvente. Un singur curs de educație fizică nu este suficient pentru a crea obiceiuri sănătoase și pentru a combate efectele negative ale statului pe scaun ore în șir”, susține Gabriel Toncean, într-o postare pe Facebook.
Conform acestuia, în Finlanda sunt 3-4 ore de sport pe săptămână, plus pauze active, în Franța sunt minimum 3 ore de sport, în Germania între 3 și 4 ore de educație fizică, iar în Marea Britanie sunt cel puțin 2 ore obligatorii, plus multe activități extracurriculare.
„România? Doar 1 oră. Este clar că trebuie să schimbăm ceva!”, adaugă vicepreședintele ANS.
El a anunțat că, împreună cu colegii din ANS, a început demersurile inițierii unui proiect care va fi înaintat Ministerului Educației, pentru a dubla numărul orelor de sport în licee.
Un mesaj îngrijorător vine de la Organizația Mondială a Sănătății. Obezitatea afectează tot mai mulți oameni, inclusiv în România, unde avem cel mai ridicat procent al persoanelor obeze din toată Europa.
Astfel de concluzii se aud frecvent în cabinetele medicilor, pentru că numărul românilor supraponderali sau cu obezitate este tot mai mare. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, indicele de masă corporală mai mare de 30 kg/m² este aproape de 40 de procente, România având cea mai mare problemă din Europa.
Medicii susțin că sunt peste 240 de complicații asociate obezității, iar cele mai frecvente sunt bolile de inimă, diabetul zaharat, AVC, boala ficatului gras și chiar unele tipuri de cancer.