MApN: Ultimele două aeronave ale Centrului European de Instruire F-16 au aterizat la Feteşti

Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat, miercuri, la Baza 86 Aeriană ”Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit MApN, cele două aeronave se alătură celor 16 aflate deja în România pentru consolidarea capacităţii de instruire a Centrului, care are în dotare în acest moment, în total, 18 aeronave de acest tip.

Primele cinci avioane au ajuns în România în luna noiembrie a anului trecut, ulterior fiind livrate încă 11 aeronave. Odată cu primirea celor două aparate de zbor, escadrila de instruire este completă, respectându-se, astfel, angajamentele asumate de parteneri.

”Prin înfiinţarea Centrului European de Instruire F-16, România s-a angajat să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina. Prima serie de piloţi români a finalizat programul de pregătire în luna iulie a a cestui an, iar patru piloţi ucraineni desfăşoară activităţi de instruire în cadrul Centrului. Centrul F-16 contribuie la crearea unor standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est”, arată ministerul.

Centrul European de Instruire F-16 a fost înfiinţat ca rezultat al colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale al României, prin Forţele Aeriene Române, şi Ministerul Apărării din Ţările de Jos, prin Forţele Aeriene Regale Olandeze. Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziţie Baza 86 Aeriană ”Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, facilităţi de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, iar Forţele Aeriene Regale ale Ţărilor de Jos aeronave F-16, instructorii şi mentenanţa fiind asigurate de Compania Lockheed Martin. Centrul a fost operaţionalizat începând din 13 noiembrie 2023.

În marja Summitului NATO de la Vilnius, din iulie 2023, România a semnat, alături de alte state aliate precum Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Declaraţia comună privind înfiinţarea unei coaliţii pentru pregătirea Forţelor Aeriene ale Ucrainei în operarea aeronavelor de luptă F-16. Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România a fost semnată la Toledo, în Spania, la 29 august 2023.

Sorin Grindeanu: A fost deschisă circulaţia pe încă 32 de km din A7 (Autostrada Moldovei), între Buzău şi Râmnicu Sărat. România ajunge astfel la 1.158 km de drum de mare viteză aflaţi în exploatare

Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Valoarea Punctului de Referinţă se majorează cu 12,1% şi ajunge la 91 de lei/ Indemnizaţia socială pentru pensionari va fi de 1.415 lei