Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin, au vizitat proiecte de succes implementate din fonduri europene la Oradea, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.
„Salutăm iniţiativa domnului comisar Serafin de a vizita statele membre pentru consultări în pregătirea propunerii Comisiei Europene privind viitorul Cadru Financiar Multianual. Susţinem cu tărie că Politica de Coeziune trebuie să beneficieze de o alocare distinctă adecvată, iar principalul criteriu de repartizare a fondurilor între ţările Uniunii Europene ar trebui să fie PIB-ul regional pe cap de locuitor. Aceasta deoarece Politica de Coeziune trebuie să rămână un vector de competitivitate şi principala politică structurală de investiţii în sprijinul unei dezvoltări armonioase a întregii Uniuni, prin menţinerea echilibrului celor trei dimensiuni: economică, socială şi teritorială”, a declarat ministrul Marcel Boloş.
Comisarul european a subliniat importanţa investiţii asigurate prin Politica de coeziune.
„Am venit aici pentru că auzisem deja că în cazul în care vrei să vezi cât de înţelept pot fi cheltuiţi bani europeni mergi la Oradea. Tuturor celor care au îndoieli cu privire la faptul că Politica de Coeziune poate ajuta la dezvoltarea economică le puteţi demonstra că se înşală”, a declarat comisarul Piotr Serafin.
Oficialul Comisiei a exemplificat investiţia de 20 milioane de euro pentru dezvoltarea Parcului Industrial Oradea, datorită căreia autorităţile locale au reuşit să atragă investiţii de peste 1 miliard de euro, majoritatea de tip greenfield, care au creat 6.000 de locuri de muncă.
În cadrul discuţiilor, ministrul Marcel Boloş a subliniat necesitatea ca în următorul exerciţiu financiar multianual politica de coeziune să dispună de un buget solid şi a reamintit faptul că România, împreună cu alte 15 state membre, a susţinut recent în cadrul Consiliului Afaceri Generale – format coeziune documentul „A strong Cohesion Policy for Growth, Convergence and Competitiveness”, care pledează pentru menţinerea alocărilor la cel puţin nivelul actual.
Oficialul MIPE a evidenţiat că, pentru România, competitivitatea regiunilor este strâns legată de conectivitate şi accesul la servicii esenţiale, subliniind că dezvoltarea armonioasă a întregii ţări nu poate fi realizată fără investiţii care să asigure convergenţa economică.
Agenda comisarului Serafin a inclus vizite şi la alte proiecte strategice de infrastructură finanţate din fonduri europene precum Aeroportul Oradea, coridorul de mobilitate şi Spitalul Judeţean.
De asemenea, programul a inclus şi un tur al cetăţii istorice Oradea, exemplu elocvent al angajamentului Uniunii Europene de a conserva patrimoniul cultural şi de a stimula turismul regional.
Evenimentul a fost găzduit de primarul municipiului Oradea, Florin Birta, şi i-a avut printre invitaţi pe consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu şi Mihai Jurca.
În comunicat se menţionează faptul că România este un beneficiar net al bugetului comunitar, suma încasată de la aderarea la UE şi până la sfârşitul lunii martie a.c. fiind de peste 102 miliarde euro, comparativ cu o contribuţie naţională de 33,44 miliarde euro. În actuala perioadă de programare 2021-2027, ţara noastră beneficiază de alocări de aproape 31 miliarde euro pentru Politica de Coeziune.
Această întâlnire subliniază importanţa pe care România o acordă continuării politicilor tradiţionale europene, precum Politica de coeziune, care a făcut posibile proiecte precum cele implementate în municipiul Oradea, contribuind semnificativ la dezvoltarea regională şi la reducerea disparităţilor economice şi sociale.