Este „o nouă eră pentru transportul feroviar”, a salutat Ministerul britanic al Transporturilor într-un comunicat.
„Ne vom lua rămas bun de la 30 de ani de ineficienţă, risipă şi frustrare a pasagerilor”, a declarat ministrul transporturilor, Heidi Alexander, în timpul unei vizite efectuate săptămâna aceasta la o gară din sudul Angliei. „Vom avansa cu încredere către un nou viitor pentru căile ferate”, a adăugat el.
Privatizarea operatorilor feroviari a avut loc la mijlocul anilor 1990, sub conducerea premierului conservator John Major, continuând politica liberală promovată de Margaret Thatcher în anii 1980.
În ciuda promisiunii unor servicii mai bune, creşterii investiţiilor şi a reducerii cheltuielilor guvernamentale, proiectul a fost extrem de nepopular la acea vreme, fiind denunţat de sindicate, opoziţie, unii conservatori şi o mare parte a populaţiei.
Numărul pasagerilor a crescut iniţial, la fel ca şi investiţiile.
Dar o deraiere cauzată de micro-fisuri în şine, care a făcut patru morţi în 2000, a şocat profund opinia publică. Anulările şi întârzierile au devenit, de asemenea, frecvente, iar pasagerii s-au plâns de preţuri.
Reţeaua feroviară a revenit de atunci în proprietate publică, fiind gestionată de compania Network Rail.
Patru dintre cei 14 operatori din Anglia au revenit deja sub control public în ultimii ani, din cauza performanţelor lor slabe. Ideea iniţială a fost, însă, ca aceştia să fie gestionaţi temporar înainte de a reveni în sectorul privat.
Majoritatea laburistă, la putere din iulie, a aprobat la sfârşitul lui noiembrie o lege care impune naţionalizarea operatorilor privaţi la sfârşitul contractelor lor (sau chiar mai devreme în caz de proastă gestionare) şi regruparea lor într-un organism numit Great British Railways.
Faptul de a aştepta până la sfârşitul contractelor, potrivit guvernului, îi permite acestuia să evite plata compensaţiilor către operatorii actuali. Toate vor expira până în 2027.
Sindicatele din sector, care au lansat un val de greve în ultimii ani sub presiunea crizei puterii de cumpărare cauzate de inflaţie, au salutat preluarea de către stat.
„Toată lumea din sectorul feroviar ştie că privatizarea (…) nu a funcţionat şi încă nu funcţionează”, a comentat Mick Whelan, secretarul general al sindicatului mecanicilor de locomotivă Aslef, în declaraţii publicate joi.
Revenirea acestor companii în proprietatea publică „va asigura că serviciile sunt gestionate în interesul pasagerilor, nu al acţionarilor”, dar rezolvarea „problemelor structurale care afectează reţeaua feroviară (…) va necesita timp”, a avertizat ministrul Heidi Alexander.
Guvernul a anunţat în decembrie că prima companie vizată va fi South Western Railway. Vor urma C2C pe 20 iulie şi apoi Greater Anglia pe 12 octombrie.
Cu începere de duminică, operaţiunile South Western Railway vor fi gestionate de un nou operator public care va fi integrat în Great British Railways odată ce compania va fi înfiinţată, mai notează