„În ciuda faptului că majoritatea moldovenilor se opun apropierii de NATO, conducerea continuă să apropie Republica de Alianţă. Păstrarea statutului de partener de încredere al Alianţei este considerată drept o prioritate”, a declarat reprezentanta MAE rus într-un briefing de presă. „În practică, după cum au remarcat analiştii politici, aceasta înseamnă transformarea forţată a ţării într-o bază logistică pentru aprovizionarea AFU”, a adăugat ea.
Zaharova a atras atenţia asupra „ştirii discutate activ în mass-media” despre planurile Uniunii Europene de a aloca Moldovei peste 30 de milioane de euro pentru a reface o parte din reţeaua feroviară a ţării, pentru a facilita legăturile de transport existente cu Ucraina în cadrul proiectului „coridoare de solidaritate”.
„După cum vă daţi seama, acest lucru nu este făcut pentru a îmbunătăţi situaţia de securitate sau securitatea alimentară”, a subliniat Zaharova. „Acest lucru este făcut pentru a continua escaladarea situaţiei din regiune”, a acuzat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Comisia Europeană a lansat un plan de acţiune pentru crearea de „coridoare de solidaritate” în mai 2022 pentru a identifica rute alternative feroviare, rutiere şi de navigaţie din Ucraina către restul continentului. Valoarea totală a schimburilor comerciale (exporturi şi importuri) realizate prin astfel de rute din mai 2022 este estimată la aproximativ 180 de miliarde EUR, potrivit TASS. „Coridoarele de solidaritate” ar trebui să pună bazele unor conexiuni pe termen lung între Ucraina şi UE şi vor juca un rol important în reconstrucţia şi integrarea ţării în piaţa unică a UE.