Senatorul USR Marius Bodea susţine că verificările DNA la Primăria Iaşi în cazul achiziţiilor de cărbune arată ”un mecanism infernal de spoliere” a bugetului local, pierderile pentru oraş în această afacere fiind estimate la zeci de milioane de euro.
Marius Bodea afirmă că ”jaful secolului” la Iaşi a ajuns în sfârşit în atenţia procurorilor DNA şi că ”afacerea de zeci de milioane de euro din 2022, cu cărbune cumpărat la suprapreţ şi care nu a mai fost folosit niciodată, ajunge să fie anchetată”.
”Vorbim de un mecanism infernal de spoliere a bugetului local pentru o achiziţie dezastruoasă, plătită din greu din banii ieşenilor. Pierderile din această afacere, gândită de Mihai Chirica, sunt uriaşe: 56 de milioane de euro pentru cărbune, şase milioane de euro pentru transportul de la Portul Constanţa, 10 milioane de euro pentru costul certificatelor verzi de poluare, două milioane de euro pentru subvenţia la gigacalorie la consumatorii casnici. Vorbim despre 74 de milioane de euro cheltuiţi pentru a asigura încălzirea a doar 15 la sută din locuinţele din Iaşi şi aproximativ 300 de clădiri publice, care au oricum propriul sistem back-up pe gaz, doar pentru un sezon rece”, a afirmat senatorul USR Marius Bodea, potrivit unui comunicat de presă.
El afirmă că problema încălzirii în Iaşi poate fi rezolvată cu o investiţie de cel mult 35 de milioane de euro.
”Un proiect integrat, bazat pe surse regenerabile de energie, ar putea rezolva, pe termen nelimitat, problema asigurării încălzirii în sistem centralizat pe timpul iernii la Iaşi. Cu o investiţie totală de 30-35 de milioane de euro, finanţabilă din fonduri nerambursabile prin programul RePowerEU şi PNRR, şi implementată pe parcursul a trei ani, Iaşul ar putea deveni furnizor de energie verde”, a mai declarat senatorul Marius Bodea.
Procurori din cadrul DNA au descins miercuri la Primăria Iaşi, dar şi la alte instituţii din subordinea municipalităţii, solicitând mai multe documente, care vizează inclusiv achiziţiile de cărbune pentru asigurarea încălzirii oraşului.
Au fost făcute verificări şi la CET Holboca, dar şi la Termoservice SA.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Iaşi, procurorii DNA au cerut toată documentaţia care a stat la baza transferului cantităţii de păcură alocată Municipiului Iaşi către Republica Moldova, precum şi toată documentaţia care a stat la baza achiziţiei de cărbune pentru sezonul rece aferent perioadei 2022 – 2023, după invadarea Ucrainei de către Rusia.