Mărturisirile unui bolnav de cancer: Ca pacient e foarte important să ai încredere în echipa medicală şi în capacitatea ta şi a corpului tău de a se lupta cu boala. Un diagnostic de cancer nu mai este o condamnare la moarte

Andi Cârlan, pacient care a fost tratat deopotrivă în ţară şi în străinătate după ce a fost diagnosticat cu cancer, în stadiul 4, afirmă că statisticile privind pacienţii oncologici pot fi relevante pentru medici sau pentru cei care fac politicile de sănătate, însă pentru pacienţi acestea nu au importanţă. ”Un pacient cu un cancer de colon, în stadiul 4, cum sunt eu, trăieşte, ajută alţi pacienţi şi duce o viaţă relativ normală. Au ajuns la mine pacienţi diagnosticaţi în stadiile 2 sau 3, care, din păcate, au murit în câteva luni de zile”, spune Andi Cârlan.

”Vreau să vă spun ceva, în primul şi primul rând, din perspectiva mea ca pacient, în al doilea rând, ca navigator de pacienţi, în formare. Vreau să facem foarte clar distincţia între realitate şi mit, între zvonuri şi ceea ce se întâmplă în viaţa reală. În medicină există statistici, fără de care nu ştiu cât de bine ar putea să meargă lucrurile, şi medicii au nevoie de aceste statistici ca de aer, pentru că, în funcţie de statisticile respective, ştiu cum să trateze pacienţii, ştiu cum să încadreze într-un anumit grad de boală, ştiu ce protocoale să aplice şi aşa mai departe. Însă, ca pacient – şi acum îmi asum această părere personală – ca pacient, acele statistici sunt nu parţial relevante, sunt complet irelevante. Şi vă spun de ce: pentru că un pacient cu un cancer de colon, în stadiul 4, cum sunt eu, trăieşte, ajută alţi pacienţi şi duce o viaţă relativ normală. Au ajuns la mine pacienţi diagnosticaţi în stadiile 2 sau 3, care, din păcate, au murit în câteva luni de zile. Din punctul meu de vedere, nu există doar patru stadii de cancer, unde stadiul 1 este cel incipient. Sigur, este preferabil să nu fim bolnavi, dar dacă totuşi avem un diagnostic de cancer, e preferabil ca el să fie diagnosticat mai devreme, pentru că posibilităţile de tratament sunt infinit mai multe. Însă, aşa cum un diagnostic de stadiul 1, 2, 3 nu este o garanţie că vei scăpa din treaba asta, la fel un diagnostic de stadiul 4 nu este o condamnare la moarte. Nu mai este o condamnare la moarte, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi”, a afirmat , miercuri seară, la .

 
El a arătat că este important ca pacienţii să aibă încredere în medicii care îi tratează şi în propria capacitate de a lupta cu boala, declarându-se un susţinător al medicinei alopate şi al practicilor consacrate în acest domeniu.
 

”La fel şi paralela între diferite tipuri de cancer, care dintre cancere este mai mortal decât celălalt? Există statistici naţionale şi europene şi sunt super importante, pentru că ajută la definirea politicilor publice de sănătate, pentru că una este să investeşti într-un domeniu unde sunt afectaţi, sute de mii, milioane de pacienţi, şi alta este pe un anumit tip de cancer, unde sunt douăzeci de cazuri. Dar, din nou, sunt informaţii super relevante pentru politicieni, pentru miniştri ai Sănătăţii, pentru medici, nicidecum pentru pacienţi. Şi vreau ca mesajul care să rămână să fie acesta: ca pacient este foarte important să ai încredere în echipa medicală şi să ai încredere în capacitatea ta şi a corpului tău de a se lupta cu boala. Sunt lupte diferite, lupte mai aprige, lupte mai uşoare, prin care trebuie să trecem ca pacienţi, însă un diagnostic de cancer nu mai este o condamnare la moarte şi nici măcar un diagnostic de cancer în stadiul 4”, a adăugat .
 
El a precizat că, după ce s-a tratat şi în ţară şi în afara ţării, a constatat că ”sunt diferenţe pentru care nu ar da sistemul medical din România pentru alte sisteme”.

Cluj: Aeroportul ‘Avram Iancu’ operează primul autobuz electric dintre aeroporturile din ţară

Prima serie de navigatori medicali va absolvi, în ianuarie, cursul postuniversitar dezvoltat de Facultatea de Biologie în cadrul Universităţii Bucureşti/ Navigatorii medicali le oferă sprijin pacienţilor