Măsuri pentru dezvoltarea domeniului de cercetare-dezvoltare, adoptate de Guvern – Precizările Ministerului Finanţelor


Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului de Finanţe mãsuri de sprijin a mediului de afaceri pentru dezvoltarea domeniului de cercetare-dezvoltare, respectiv scãderea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obţinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentarã de 50% aplicatã cheltuielilor eligibile pentru activitãţile de cercetare-dezvoltare.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului de Finanţe, urmãtoarele mãsuri:

– extinderea stimulentelor fiscale pentru investiţiile în activitãţi de cercetare-dezvoltare;
– plafonarea tarifelor RCA pânã la finalul acestui an;
– un parteneriat între MF/ANAF şi Poşta Românã pentru promovarea facilitãţilor acordate prin OUG 107/2024 privind amnistia fiscalã.

În ceea ce priveşte mãsurile de sprijin a mediului de afaceri pentru dezvoltarea domeniului de cercetare-dezvoltare, proiectul este susţinut şi realizat în urma consultãrilor cu mediul de afaceri, prin actul normativ aprobat, fiind o formã prin care MF continuã stimularea activitãţilor de cercetare-dezvoltare desfãşurate de marile întreprinderi care plãtesc impozitul minim pe cifra de afaceri, începând cu anul 2024.

”Prin actul normativ se reglementeazã scãderea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obţinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentarã de 50% aplicatã cheltuielilor eligibile pentru activitãţile de cercetare-dezvoltare. Având în vedere cã rezultatul fiscal al anului 2024 încã nu a fost definitivat, facilitatea se va aplica şi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024”, a transmis, miercuri, Ministerul Finanţelor.

Potrivit instituţiei, efectul stimulativ al mãsurii va consta în:
•        reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare;
•        creşterea investiţiilor şi cheltuielilor aferente activitãţilor de cercetare-dezvoltare;
•        atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România;
•        recunoaşterea activitãţilor de cercetare-dezvoltare ca fiind într-adevãr de importanţã strategicã.

”Extinderea stimulentelor fiscale pentru investiţiile în cercetare-dezvoltare este un pas esenţial pentru consolidarea competitivitãţii României în sectoare strategice, având impact direct asupra inovãrii şi progresului tehnologic. Prin aceastã iniţiativã, vrem sã atragem mai multe investiţii în industrii de vârf şi sã creãm un mediu propice pentru dezvoltarea unor noi soluţii tehnologice”, a transmis ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

 

Hunedoara: Programul de vizitare al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia se modifică de la 1 octombrie

Şedinţă pe tema stării planşeului de la Piaţa Unirii: Prefect: Urgenţa nu poate fi pusă sub semnul întrebării! Primarul Daniel Băluţă: De ce Podul Grant era pericol public în gradul IV şi planşeul, în stadiul V, nu este?