Medic cardiolog: Cele mai multe cazuri de boli cardio-vasculare sau cancer pot fi prevenite/ Care sunt ce cinci factori de risc major pentru aceste boli/ Stresul nu este unul dintre factori

Cele mai multe cazuri de boli cardio-vasculare sau cancer pot fi prevenite, afirmă Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar cardiolog. Acest a explicat, la Prima News, că există cinci factori de risc major care, dacă se ţine cont de ei, pot determina scăderea semnificativă a incidenţei acestor boli, medicul subliniind că stresul nu este unul dintre aceşti cinci factori.

„Prevenţia este de două feluri: prevenţie secundară, când cineva are deja o boală şi trebuie să ia măsuri să nu se complice această boală, şi prevenţia primară. Noi vorbim foarte mult de boli, vrem să avem spitale regionale, vrem să avem spitale de standard cât mai înalt, dar aceste stabilimente sunt 15, maxim 20% din populaţia ţării. De restul de 80%, care nici nu ştie dacă are o boală sau nu, de prevenţia primară nu se ocupă nimeni şi aici este punctul cel mai slab pe care îl avem noi, în România, este vorba de prevenţia primară, de educaţie, de a învăţa care sunt măsurile pe care le poţi lua astfel încât să nu ajungi la spital, să nu ajungi la medic”, a afirmat cardiologul Gabriel Tatu-Chiţu la Prima News. 

Potrivit acestuia, sunt cinci factori de „risc major” de care, dacă se ţine cont, incidenţa acestor boli poate scădea semnificativ.
„Spre exemplu, 70-80% din bolile cardio-vasculare pot să fie prevenite, 80% din cancere pot să fie prevenite. Prin ce? Prin stil de viaţă sănătos. Toată lumea se gândeşte că bolile cardio-vasculare sau cancerele vin din stres. Când întrebi pe cineva din jurul meu, spune stresul. Stresul este un factor de risc, dar nu este un factor principal. Există cinci factori de risc major pentru bolile cardio-vasculare pe care îi întâlnim şi la diabet, pe care îi întâlnim şi la cancer: dieta, fumatul, lipsa de control al tensiunii arteriale, sedentarismul şi colesterolul. Aceşti cinci factori, care sunt recunoscuţi pe plan mondial, contează pentru prevenţia a 51% dintre bolile cardio-vasculare”
Acesta a explicat că există state, precum Finlanda, care în urma implementării unor programe privind cei cinci factori, au scăzut mult incidenţa bolilor cardio-vasculare.

Medicul, care a lucrat peste trei decenii în terapie intensivă cardiologică, spune că a constatat că sunt oameni tineri care fac infarct sau accident vascular cerebral iar aceşti tineri erau fumători, obezi sau aveau un stil de viaţă în care prevenţia nu exista.

Kremlinul loveşte puternic Republica Moldova: interzice transportatorilor de marfă din Moldova să aducă încărcături în Rusia, dar şi să tranzite teritoriul rus

Google va plăti 100 de milioane de dolari pentru a închide un proces colectiv vechi de 14 ani privind publicitatea online