Medici reveniţi din Germania în România – Octavian Popescu, chirurg: Nu aş putea să îmi desfăşor activitatea într-un spital de stat cu restricţiile care sunt / Loredana Costan, specialist ATI: În Germania, pacientul avea încredere sută la sută în medic

Doi medici care s-au specializat în Germania şi au revenit în România, dr. Octavian Popescu, medic chirurg, supraspecializat în chirurgie colorectală şi oncologică şi dr. Loredana Costan, medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă, au explicat, joi seară, care sunt diferenţele între sistemul de sănătate de la noi din ţară şi cum se întâmplă lucrurile în Germania. Ei spun că în Germania există o mare încredere în sistemul sanitar.

”Am revenit în anul 2022, după 9 ani de pregătire în Germania, dintre care 6 luni în Franţa, pentru o supraspecializare pentru partea de  chirurgie colorectală. M-am supraspecializat în Franţa, pentru că acolo era singurul profesor din lume care a inventat o tehnică specială de salvare a pacienţilor cu cancer foarte jos de rect. Pacienţii pot avea, după un cancer de rect, chiar o viaţă normală. În sistemul privat sunt mai mult clinici mici, unde se fac intervenţii mici. Spitalele de stat primesc şi pacienţi cu asigurări private. Este totul la un loc. Numai că pacientul privat are anumite beneficii. Adică îşi poate alege medicul curant. Dar până la urmă toţi pacienţii sunt trataţi la fel”, a declarat Octavian Popescu, joi, la Medika TV.

Întrebat dacă nu a fost mai degrabă tentat să lucreze, la revenirea în România, în sistemul de stat, decât în cel privat, Popescu a explicat că nu îşi putea desfăşura activitatea în sistemul de stat, aşa cum o poate face în cel privat.

”Am avut această tentaţie, numai că nu aş putea să îmi desfăşor activitatea într-un spital de stat cu restricţiile care sunt la ora actuală.. Nu aş putea să mă folosesc de  toate echipamentele speciale, de toate materialele speciale pentru a face o operaţie, la cel mai înalt standard, fix ca în Germania. Asta nu aş putea să fac într-un spital de stat, fără să punem eventual pacientul la o coplată pentru acele materiale. Numai că acest lucru este ilegal. De aceea, doar într-un spital privat am putea să ne desfăşurăm activitatea fix ca în Germania, să facem totul la cel mai înailt nivel”, a mai spus Octavian Popescu.

Un alt medic, care a ales în anul 2020 să revină în România, tot din Germania, unde s-a specializat în ATI, dr. Loredana Costan, spune că în Germania pacientul are încredere sută la sută în medic şi în sistemul de sănătate.

”În Germania, pacientul avea încredere sută la sută în medic. Asta am simţit. Chiar dacă eram pentru ei un medic străin, niciodată nu am simţit că nu aveau încredere în mine. Practic, le expuneam protocolul, iar pacientul era foarte cooperant. Mai existau şi întrebări, dar nu pot să spun că am simţit o reticienţă. Erau cooperanţi. Era respectul acesta al pacientului faţă de medic şi invers.

În Germania, pacienţii au încredere în sistemul de sănătate. Nu se pune problema că au încredere într-un anumit medic. Au încredere în tot sistemul şi ştiu că în momentul în care păşesc într-un spital, oricare ar fi acesta, sunt pe mâini bune, pe mâini sigure”, a declarat Loredana Costan.

 

Betis Sevilla a prezentat un noul tricou. Este confecţionat în parte din alge

Planurile lui Trump au fost blocate. Un judecător amână, cu câteva ore înainte de expirare, termenul-limită dat de administraţie angajaţilor guvernamentali să demisioneze voluntar contra plată sau să rişte concedierea