Medicul Alexandru Onofrei, care operează pacienţi cu neoplasm: Din păcate, prognosticul este destul de prost şi de rezervat pentru tinerii care sunt diagnosticaţi cu cancer

Medicul Alexandru Onofrei, chirurg cu supraspecializare în chirurgie oncologică, afirmă că, în general, cancerele la tineri sunt depistate târziu, pentru că sunt situaţii în care cei care diagnostichează nu se gândesc că la vârste tinere neoplasmul poate fi cauza unor simptome. ”Şi chiar şi dacă sunt depistate relativ precoce, să zicem, în stadiile operabile şi tratabile, au foarte mulţi markeri biologici care arată agresivitatea”, explică medicul.

”Cancerele de obicei sunt – mai ales pentru că nimeni nu se gândeşte la un tânăr de 19-20 de ani sau, să zicem, la o pacientă de până în 30 de ani să caute o cauză, o tumoră malignă pentru simptome – sunt depistate destul de târziu. Sunt depistate în faze avansate, stadiul 3, stadiul 4, de multe ori. Şi chiar şi dacă sunt depistate relativ precoce, să zicem, în stadiile operabile şi tratabile, au foarte mulţi markeri biologici care arată agresivitatea. Şi, din păcate, prognosticul este destul de prost şi de rezervat pentru tinerii care sunt diagnosticaţi cu cancer”, a afirmat medicul Alexandru Onofrei, luni seară, la .

 
El a remarcat ”o tendinţă îngrijorătoare” în care a crescut foarte mult numărul de cazuri diagnosticate la pacienţii între 18 şi 40 de ani.
 

”Evident că o mare parte dintre aceşti pacienţi au, ca şi cauze ale apariţiei a cancerului, o mutaţie genetică. (…) Dar sunt studii care spun că inclusiv cu expunerea mamelor în timpul sarcinii, la anumiţi carcinogeni, sunt mame care, din păcate, uneori mai fumează, uneori mai consumă alcool, plus o dietă proastă, stresul, pentru că foarte multe mame sunt obligate să meargă la serviciu până aproape de naştere. Plus că tinerii, din păcate, sunt mult mai expuşi la anumite carcinogene, cum ar fi alcoolul şi fumatul”, a spus Alexandru Onofrei.
 
În ceea ce priveşte consumul de alcool în rândul tinerilor, chirurgul a precizat că, ”din păcate, impactul asupra creierului este groaznic”. 
 
”Este fix momentul în care creierul se dezvoltă, în care îşi face cele mai multe legături, în care ar trebui mai degrabă să înveţe şi să-şi stocheze un nivel de informaţii şi nişte obiceiuri bune de a lupta cu sine şi de a încerca să progreseze şi, din păcate, alcoolul este ceea ce te ţine pe loc şi chiar te dă înapoi în orice ai simţi că trebuie să progresezi. În loc să vrei să progresezi, de fapt, regresezi”, a explicat medicul.

Bolojan: Până la finalul lunii ianuarie vom avea un candidat validat/ Crin Antonescu, fără să fie nimeni forţat, niciun partid forţat, a fost acceptat candidat unic al acestei coaliţii

Cât de importantă este vitamina D. Medicul Alexandru Onofrei: Măcar un 2.000 de unităţi ar trebui să luăm pe fiecare zi