Medicul Ana Maria Drăgăniţă: Alopecia este o afecţiune frecventă, atât în rândul femeilor, cât şi în rând bărbaţilor/ Este o afecţiune cu un puternic impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor

Dr. Ana Maria Drăgăniţă, medic specialist dermatolog, a explicat că alopecia este frecvent întâlnită, atât în rândul femeilor, dar mai ales în rândul bărbaţilor, în special a celor care ajung la vârsta de 50 de ani. Chiar dacă au această afecţiune, oamenii preferă să apeleze la surse de ”tratament” neavizate, atrage atenţia medicul.

”Alopecia, în termeni medicali, reprezintă căderea părului de la nivelul scalpului sau alte zone ale corpului care deţin păr. Este important de menţionat că alopecia este o afecţiune frecventă, atât în rândul femeilor, cât şi în rând bărbaţilor. În prezent, aproximativ 50% din bărbţii care ajung la vârsta de 50 de ani se confruntă cu o anumită formă de alopecie şi aproximativ 30-40% dintre femei aflate la menopauză se confrunta cu alopecie”,  a declarat Ana Maria Drăgăniţă, marţi seară, la Medika TV.

Medicul a precizat că ”alopecia reprezintă modificarea ciclului firului de păr prin scurtarea fazei de creştere activă a firelor de păr, ceea ce în traducere liberă se transmite printr-o cădere accentuată a părului”.

”Vreau să menţionez că alopecia este o afecţiune cu un puternic impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor, ceea ce înseamnă că pacienţii cu alopecie se confruntă cu stări de anxietate, cu ruşine, cu o stimă de sine scăzută şi chiar cu depresie”, a precizat Ana Maria Drăgăniţă.

Totuşi, deşi au această afecţiune, mulţi oameni preferă să nu se prezinte la medicul specialist.

”Toate aceste stări determină pacienţii să întârzie prezentarea la medic şi să apeleze la surse nu tocmai avizate de cele mai multe ori. Mă refer la sursele neavizate, mă refer în primul rând dacă vecina sau dacă prietena mea a încercat acest tratament, înseamnă că în mod sigur trebuie să îmi funcţioneze şi mie. Doar că răspunsul la tratament este complet diferit şi tratamentul pe care noi îl dăm în cazul pacienţilor cu alopecie este un tratament individualizat, pentru că ciclul de creştere al firului de păr diferă de la un pacient la altul. Prin urmare, şi rata de răspuns la tratament diferă”, a explicat medicul.

Ana Maria Drăgăniţă a precizat şi care sunt tipurile de alopecie.

”Printre cele mai frecvente forme de alopecie, menţionez alopecia androgenetică. Alopecia androgenetică este prezentă atât la femei cât şi la bărbaţi, dar este mult mai frecvent întâlnită în rânduri bărbaţilor. Este o afecţiune cronică pe o predispoziţie genetică, în care foliculul pilos reacţionează în mod excesiv la acţiunea hormonilor androgen. O altă formă de alopecie frecvent întâlnită este alopecia areata sau pelada. Se manifestă prin pete rotund-ovale, bine delimitate, complet lipsite de păr, iar acestea sunt întâlnite atât la adulţi cât şi la copii. Ele sunt frecvent declanşate de un şoc emoţional, de perioade îndelungate de stres şi adeseori se pot asocia cu afecţiuni autoimune, cum este vitiligo, psoriasis, lichen, afecţioni ale glandei tiroide. O altă formă de alopecie frecvent întâlnită în practica medicală este efluviul telogen sau alopecia difuză. Acesta reprezintă un episod acut, accentuat de căderea părului, dar din fericire are o evoluţie autolimitată. Este frecvent atât la adulţi cât şi la copii, dar este mai frecvent înţâlnit în cadrul femeilor”, a adăugat Ana Maria Drăgăniţă.

 

Deputaţii francezi au aprobat proiectul de lege referitor la moartea asistată, deschizând calea spre aprobarea definitivă

Zeci de arădeni au ajuns la urgențe în ultima lună din cauza căpușelor