Prof. Dr. Gelu Onose, şeful Secţiei clinice de recuperare neuromusculară de la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar Arseni” din Capitală, care este şi medic primar de Geriatrie şi Gerontologie, a afirmat, luni seară, că durata medie de viaţă e în continuă creştere.
”Rolul medicului de recuperare este primul rol al oricărui medic. În primul rând cel de a evalua pacientul şi de a pune un diagnostic clinic şi funcţional şi bazat atât pe examinarea clinico-funcţională cât şi pe integrarea rezultatelor paraclinice. Apoi, odată fixat diagnosticul, de aici decurge, pe de o parte, pentru elaborarea programului de recuperare şi stabilirea limitelor mai exact a contraindicaţiilor. (…) Pe de altă parte, mai ales că populaţia îmbătrâneşte, aţi menţionat acolo şi cea de-a doua specialitate a mea, geriatrie, gerontologia, deci la nivel mondial, dar şi în România, populaţia experimentează, ca să fac un termen din engleză, un proces de îmbătrânire demografică, aritmală”, a declarat Gelu Onose, luni, la Medika TV.
Durata medie de viaţă e în creştere, spune medicul.
”Foarte pe scurt, durata medie de viaţă e în continuă creştere. Deci ponderea oamenilor de 60 de ani şi peste va creşte în ansamblul populaţiei. Caracteristica de patologie a vârsticului este multimormiditatea, adică un om vârstnic are întotdeauna mai multe afecţiuni. Prin urmare, aceşti pacienţi, având de foarte multe ori patologie şi beneficiară de recuperare, de la acea locomotorie musculos-scheletală la acea neurologică sau şi cardiovasculară. Sunt şi bolnavi în aceaşi timp fragili, care necesită permanent evaluare, monitorizare şi modularea programului de intervenţie terapeutică-recuperatorii în limitele toleranţei”, a mai precizat Gelu Onose.