Melania Trump, poziție total diferită față de Donald Trump, într-o problemă cheie a alegerilor din SUA

„Este imperativ să le garantăm femeilor autonomia de a decide asupra preferinţelor lor în ceea ce priveşte naşterea de copii, în funcţie de convingerile lor personale”, scrie ea în fragmente dezvăluite miercuri de cotidianul britanic.

Femeile trebuie să fie „libere de intervenţia sau presiunea guvernului”, insistă soţia candidatului republican.

Opinia sa, relatată de The Guardian, diferă de cea a lui Donald Trump, care consideră că fiecare stat ar trebui să fie liber să decidă pentru sine orice restricţii privind avortul.

Problema dreptului la avort este centrală în confruntarea din 5 noiembrie dintre republican şi vicepreşedintele democrat Kamala Harris, care a denunţat în repetate rânduri convingerile acestuia.

„De ce ar trebui ca altcineva decât femeia însăşi să aibă puterea de a determina ce face ea cu corpul ei? Dreptul fundamental de libertate individuală pe care îl are o femeie (…) îi conferă autoritatea de a-şi întrerupe sarcina dacă aşa doreşte”, scrie Melania Trump în cartea sa, potrivit The Guardian.

„Restrângerea dreptului unei femei de a alege să întrerupă o sarcină nedorită este acelaşi lucru cu negarea controlului asupra propriului corp. Am avut această convingere toată viaţa mea de adult”, a adăugat ea, potrivit ziarului britanic, care a explicat că a avut acces la o copie a memoriilor sale, care urmează să fie publicate marţi.

Donald Trump s-a lăudat că numirea a trei judecători conservatori la Curtea Supremă a SUA în timpul mandatului său a dus la anularea garanţiei federale a dreptului la avort în iunie 2022.

Punând capăt unei jumătăţi de secol de jurisprudenţă, Curtea Supremă a redat statelor întreaga latitudine de a legifera în acest domeniu. De atunci, cel puţin 20 de state au introdus restricţii parţiale sau totale privind întreruperea voluntară a sarcinii.

Confruntat cu sprijinul majorităţii opiniei publice pentru dreptul la avort, Donald Trump a decis totuşi să-şi ajusteze poziţia pe această temă.

Candidatul republican încearcă acum să se prezinte drept un apărător al „drepturilor reproductive”, ceea ce, la rândul său, i-a adus acuzaţii din partea conservatorilor că a trădat mişcarea anti-avort.

Românii au cheltuit 1,2 miliarde de euro pe bilete de avion în vara acestui an

Situație ciudată: Liderul Hezbollah fusese de acord cu încetarea focului, dar israelienii l-au asasinat la câteva zile distanță