Meloni salută acordul curajos cu Albania privind migranţii

„Este o cale nouă, curajoasă, fără precedent, dar care reflectă perfect spiritul european şi va fi urmată şi de alte ţări din afara UE”, le-a spus ea senatorilor italieni.

O întâlnire informală, la iniţiativa Italiei, va avea loc la Bruxelles, în marja summitului din 17 şi 18 octombrie, cu ţările cele mai interesate de problema migraţiei, a adăugat Meloni, la o zi după plecarea primului grup de migranţi salvaţi pe mare către aceste două centre din Albania, unde urmează să ajungă miercuri.

Dintre cei 16 bărbaţi de la bordul navei de patrulare Libra a marinei italiene, zece sunt din Bangladesh şi şase din Egipt. Aceştia au fost interceptaţi duminică în apele internaţionale de către autorităţile italiene. Cele două bărci în care se aflau au plecat din regiunea Tripoli din Libia.

„Italia a dat un exemplu bun prin semnarea protocolului Italia-Albania (…) Ne-am luat timp suplimentar pentru a ne asigura că totul este făcut în cel mai bun mod posibil şi suntem mulţumiţi de rezultatele acestei activităţi”, a continuat Meloni.

„Sunt mândră că Italia a devenit un exemplu de urmat din acest punct de vedere”, a spus ea, referindu-se la interesul guvernelor francez, german, suedez şi britanic pentru politica Italiei de gestionare a fluxurilor migratorii.

Guvernul Giorgiei Meloni, lidera partidului de extremă dreapta Fratelli d’Italia, a semnat un acord cu Tirana la sfârşitul anului 2023 care prevede crearea a două centre în Albania, de unde migranţii pot solicita azil.

Acordul pe cinci ani, care costă Italia aproximativ 160 de milioane de euro pe an, îi vizează pe bărbaţii adulţi interceptaţi de marina şi de paza de coastă italiene în zona lor de căutare şi salvare în apele internaţionale.

Procedura prevede un prim control pe o navă militară, după care un transfer la un centru din nordul Albaniei, în portul Shengjin, pentru identificare, apoi la un al doilea centru, o fostă bază militară din Gjader.

Sursa: www.stiripesurse.ro

DNA a intrat tare peste BCCO și Brigada de Operațiuni speciale: vizați sunt doi foști sau actuali șefi

Lege promulgată: Majorare a capitalului deţinut de România la BERD cu 19,36 milioane euro