Merz le cere europenilor şi americanilor, în discursul de politică generală, în Bundestag, să refuze o ”pace dictată” de Rusia Ucrainei şi ca Ucraina să nu fie obligată să facă concesii teritoriale. El vrea cea mai puternică armată din Europa

Noul cancelar german Friedrich Merz îi îndeamnă pe europeni şi americani să refuze o ”pace dictată” de către Rusia Ucrainei, care nu trebuie să fie supusă, în opinia sa, ”împotriva voinţei sale” să facă concesii teritoriale, în prima sa declaraţie guvernamentală într-o sesiune plenară, în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, la Berlin, relatează AFP.

În discursul său de politică generală, în Parlament, noul lider german a apreciat că ăeste de o ”importanţă capitală” ca Occidentul ”să nu se lase împărţit” cu privire la acest conflict şi a îndemnat la ”menţinerea celei mai mari unităţi posibile între partenerii europeni şi americani”.

Preşedintele american Donald Trump încearcă, de când a rvenit la putere, în ianuarie, să relanseze negocieri între Ucraina şi Rusia, după peste trei ani de război soldat cu zeci de mii de morţi,. civili şi militari.

În weekend, Kievul şi aliaţii săi europeni – Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia – l-au îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Purtin să accepte un armistiţiu de 30 de zile, ameninţând că în caz contrar vor impune ”sanţciuni masive”.

”Ajutorul pe care-l acordăm Ucrainei rămâne un efort comun al europenilor, americanilor şi altor prieteni şi aliaţi”, a declarat miercuri Friedrich Merz, în timp de Donald Trump încearcă să apropie Statele Unite de Rusia.

”Nicio pace dictată şi nicio supunere unor fapte stabilite militar împotriva voinţei Ucrainei nu este tolerabilă”, a declarat el.

Merz a subliniat efortiurile Berlinului pentru ca ”această poziţie clară să fie reprezentată peste tot în Europa, dar şi de către partnerii noştri americani”.

În afara unei neaderări a Ucrainei la NATO, Vladimir Putin cere neîncetat o demilitarizare a Ucrainei şi asigurări că Rusia păstrează terotriile anexate în 2022, în afară de Crimeea, anexată şi ocuptă din 2014.

”Cei care cred că Rusia se va mulţumi cu o victorie în Ucraina sau cu anexarea unei părţi a ţării se înşală”, a avertizat cancelarul german.

”CEA MAI PUTERNICĂ ARMATĂ DIN EUROPA”

Împotriva ameninţării ruse pe continentul european, cancelarul consderă primordială dotarea Germaniei cu ”cea mai puternică armată convenţională din Europa” prin investiţii de sute de miliarde de euro, deblocate de către Guvernul său.

O conslidare a Bundeswehrului, mult timp subfinanţat, este ”prioritatea noastră absolută”, a anunţat liderul german.

El a subliniat că ”acesta este lucrul pe care-l aşteaptă cea mai populată şi cea mai puternică ţară din Europa. Prietenii şi partenerii noştri aşteaptă de asemenea acest lucru de la noi. De fapt ei practic cer acest lucru”.

EVITAREA FOAMETEI ÎN FÂŞIA GAZA

Friedrich Merz îndemană ”toate părţile vizate” să evite cât mai rapid o ”foamete” în Fâşia Gaza, în care israelul blochează de la 2 martie intrarea oricărui ajutor umanitar.

”Aceasta este o obligaţie umanitară a tuturor părţilor şi insist pe lângă toate părţile să se evite cât mai rapid posibil foametea în regiune”, a declarat în faţa deputaţilor şeful Guvernului german, un aliat neclintit al Israelului.

GERMANIA ÎN CRIZĂ ”POATE REDEVENI O LOCOMOTIVĂ ECONOMICĂ”

Germania ”poate redeveni o locomotivă economică pe care lumea să o admire”, a dat asigurări noul cancelar în discursul său de politică generală.

El se declară hotărât ”să facă totul” pentru ca o ţară împotmolită tot mai mult în criză să regăsească ”drumul creşterii” economice.

Germania, mult timp un motor al creşterii economice în zone euro, se află de doi ani la rând în recesiune, în urma partenerilor săi europeni, iar în 2005 prima economie europeană este pândită de stagnare,

”Noi n-am cunoscut niciodată în istroia ţării noastre o perioadă atât de lungă fără creştere economică”, a notat noul cancelar conservator în faţa deputaţilor.

”Economia noastră este în continuare în mare parte competitivă, însă condiţiile-cadru nu mai sunt”, a adăugat el, promiţând un amestec de scăderi ale impozitelor, ale preţurilor energiei şi costurilor întrerpinderilor cu birocraţia.

Şeful coaliţiei alcătuite de către partidele Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori), Uniunea Social Creştină (CSU) şi Partidul Social Democrat (SPD) vrea să investească în infrastructurile degradate din ţară, printr-un fond public fără precedent, în valoare de 500 de miliarde de euro.

Guvermul urmează însă să ”gestioneze aceste fonduri noi cu o extremă prudenţă”, iar aceste datorii ”trebuie să fie de asemenea rambursate”, a avertizat Friedrich Merz.

Noul cancelar este contestat în interiorul CDU din cauză că a revenit asupra unui angajament major de campanie, şi a relaxat reglementări germane cu privire la cheltuieli bugetare.

Avalansşa de taxe vamale a preşedintelui american Donald Trump reprezintă o ameninţate existenţială  la adresa Germaniei, foarte dependentă de exporturile sale.

Friedrich Merz a reiterat miercuri că vrea să ”soluţioneze rapid” diferendele cu Donald Trump, după o convornire la telefon joi cu miliardarul.

Liderul conservatorilor germani vrea ca Uniunea Europeană să ”încheie cât mai multe acorduri comerciale posibile” şi să ratifice rapid Acordul de liber-schimb cu ţările membre MERCOSUR.

Unul dintre cele mai rare diamante albastre, vândut cu peste 21 de milioane de dolari la Geneva

Ambasadorul României în SUA trece peste statutul de diplomat și îndeamnă explicit la vot împotriva lui George Simion