Meta plănuiește să revoluționeze internetul global prin instalarea unui cablu submarin de 50.000 de kilometri, care va conecta cinci continente. Proiectul, denumit Waterworth, va juca un rol crucial în dezvoltarea infrastructurii necesare pentru expansiunea inteligenței artificiale, notează BBC.
Compania își propune să extindă influența în domeniul conectivității printr-un nou cablu submarin global. Potrivit analistului de telecomunicații și tehnologie Paolo Pescatore, gigantul american urmărește să își consolideze controlul asupra unei părți semnificative a pieței de internet. „Aceasta este o nouă demonstrație, deoarece încearcă să depășească rivalii, oferind utilizatorilor o experiență unică prin integrarea strânsă a hardware-ului, software-ului, platformei și a aspirațiilor sale tot mai mari în conectivitate. În cele din urmă, aceste mișcări, deși sunt binevenite dintr-o perspectivă investițională, vor ridica și mai multe priviri în rândul autorităților de reglementare și al altor părți interesate cheie, având în vedere dominația din ce în ce mai mare a tehnologiei mari”, a explicat Paolo Pescatore pentru sursa citată.
De ce vor fi îngropate la 7000 de metri adâncime
Cablurile submarine joacă un rol esențial în infrastructura internetului global, asigurând peste 95% din traficul de date între continente, printr-o rețea de peste 600 de astfel de structuri deja existente. Meta a anunțat că noul său proiect, Waterworth, va implica instalarea cablurilor la adâncimi de până la 7.000 de metri, iar în zonele cu risc, precum cele de coastă, vor fi utilizate metode speciale de îngropare pentru protejarea acestora de ancorele navelor și alte pericole.
Încă din 2024 Google a anunțat construcția primului cablu submarin care va conecta Africa de Australia. Totodată, gigantul tehnologic va investi 1 miliard de dolari pentru a extinde și îmbunătăți rețelele de internet din Oceanul Pacific, prin instalarea a două noi cabluri submarine ce vor consolida legăturile cu Japonia.