Mihai Chirica: Voinţa poporului nu se critică. Duşul rece, motivat de gafele impardonabile din ultimii 35 de ani

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, afirmă că în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale s-a observat încă o dată faptul că „partidele tradiţionale româneşti s-au arătat a fi complet depăşite de felul în care s-a schimbat lumea”, iar voinţa poporului nu trebuie criticată niciodată.

„Voinţa poporului nu se critică niciodată. Dacă acceptăm regula democraţiei, atunci trebuie să o acceptăm şi când ne convine şi când nu ne convine. Dar a ieşit la iveală un lucru despre care unii tot vorbesc de foarte multă vreme. Partidele tradiţionale româneşti s-au arătat a fi complet depăşite de felul în care s-a schimbat lumea, pentru că n-au fost în stare de-a lungul ultimilor 10 ani să-şi pună conducători care să devină cu adevărat nişte lideri. Lider nu înseamnă să ai ştampila partidului sau organizaţiei. Lider înseamnă să fii recunoscut de comunitatea, pe acei oameni din acel partid. Din urmare, acolo s-a scăpat din vedere acest lucru şi rezultatul votului a fost cel pe care l-am văzut”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Mihai Chirica.

Primarul Iaşiului a afirmat, totodată, că PSD şi PNL ar fi trebuit să facă o analiză a rezultatelor de la alegerile desfăşurate în 2024.

„Pe mine m-a mirat faptul că eşecul alegerilor a celor două mari partide pentru funcţia de primar general a Capitalei nu a adus în analiză o discuţie mai aplicată pe acest subiect. Eu nu spun că domnul Crin Antonescu nu a fost alegerea bună. El a fost pe locul doi în România, dar diaspora a întors lucrurile. El ar fi trebuit să obţină de la cele trei partide importante ale României cel puţin scorul pe care l-a scos George Simion. Prin urmare, asta este politica românească”, a afirmat primarul Iaşiului.

Mihai Chirica a afirmat, totodată, că e speriat „pentru faptul că s-au încordat nişte săbii ale unor mari puteri, iar România este la mijloc”.

„Ţara noastră este la mijloc, poporul român este la mijloc. Eu cred că bătălia din turul doi nici măcar nu mai este între cei doi candidaţi. Aici discutăm despre o reaşezare geopolitică masivă după 80 de ani de pace în Europa, în care România, din păcate, n-a reuşit să se poziţioneze într-un mod clar şi decisiv la masa marilor puteri, ceea ce ne face să fim vulnerabili”, a afirmat primarul Chirica.

El a afirmat şi că „semnalul de alarmă pe care ni l-a transmis Statele Unite ale Americii în proximitatea zilei alegerilor nu trebuia să fie trecut cu vederea şi cu atâta uşurinţă”.

„Pentru mulţi români poate obţinerea acelei vize de a ajunge în SUA nu este importantă. În mediul rural nu interesează. Acolo nevoile sunt altele. Dar nu asta a vrut să spună SUA. Nu asta a vrut să spună când şi-a retras ambasadorul chiar în proximitatea alegerilor. Noi astăzi nu avem o relaţie diplomatică cu cea mai mare putere a lumii pe flancul de răsărit al Europei, în proximitatea celui mai puternic bloc militar din Europa, care este Rusia. Şi suntem descoperiţi. Dacă Rusia îşi întinde braţele peste Chişinău, jumătate din oamenii de afaceri care investesc în România vor pleca a doua zi, dacă nu cumva chiar toţi, poate cea mai mare parte. Pentru că nimeni nu stă şi nimeni nu investeşte într-o ţară care este sub ameninţarea unui război”, afirmă Mihai Chirica.

De asemenea, în opinia primarului Iaşiului „suntem mai rău din punct de vedere diplomatic decât am fost pe vremea lui Ceauşescu, sau mai rău, pentru că acum nu mai avem nici politică externă, suntem practic descoperiţi”.

Acesta a opinat că „un duş rece nu strică niciodată unei naţiuni, dar duşul rece nu trebuie să pună în pericol existenţa statului”.

„De data aceasta, duşul nostru foarte rece este motivat de gafele impardonabile pe care le-am făcut pe parcursul ultimilor 35 de ani, în interiorul şi exteriorul ţării, nereuşind să ne apropiem nici diaspora cum trebuie, nici relaţiile internaţionale”, a afirmat Chirica.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca premierul Marcel Ciolacu să demisioneze din funcţie, Chirica a replicat că este o opţiune unilaterală.

„Opţiunea demisiei este una unilaterală. Nu se dezbate într-un for politic dacă îţi dai sau nu îţi dai demisia, dacă consider că e necesară. Dar eu cred că ceva trebuie să se întâmple. Nu ştiu, nu e problema mea ce face Partidul Social Democrat. Problema pe care ar trebui să o ia în calcul, din punctul meu de vedere, şi Partidul Naţional Liberal şi Partid Social Democrat, împreună cu minorităţile, este să asigure pentru poporul român buna guvernare în continuare, să îşi modeleze nişte scenarii: ce se întâmplă dacă iese Simion, ce se întâmplă dacă iese Nicuşor Dan, care este varianta cea mai bună de guvernare pentru România, şi cum putem să reglementăm foarte rapid relaţia cu Statele Unite ale Americii”, a menţionat primarul ieşean.

În opinia sa, guvernul, fie cel actual sau altă guvernare, „va trebui să ducă o politică economică care să permită asigurarea fondului de pensii pentru pensionarii României, care să nu ducă în colaps sistemul de sănătate, educaţia şi celelalte servicii funcţionale al statului român pe fondul unui deficit atât de mare”.

„Eu cred că acolo trebuie să concentreze momentul de faţă. Suntem ceea ce se vede şi la televizor şi cu ochiul liber, o clasă politică care nu a mai reuşit să se racordeze la popor aşa cum ar fi trebuit, în care mesajele extremiste au fost puternice şi au combătut cu rigoare, după cum se vede, politicile globaliste, şi nimeni n-a vrut să recunoască faptul că spre deosebire de alte popoare ale Comunităţii Europene, România are un alt fel de ADN. Noi nu ştim să mâncăm şniţel, noi încă mâncăm mititei, noi încă mai avem, să spunem, în ADN-ul nostru simţul statorniciei, al credinţei strămoşeşti şi al unei mândrii naţionale legate de istoria noastră milenară. Aceste elemente sunt total anacronice într-o politică a globalizării, s-au întors şi au devenit armă în mâna celor care au reuşit să le folosească. Şi, din păcate, au reuşit să le folosească trecând peste capacitatea unor partide istorice, numitele şi naţionale, cum este Partidul Naţional Liberal, în a le valorifica”, a arătat primarul Chirica.

Primarul Iaşiului a mai afirmat şi că situaţia a ajuns într-un punct critic şi trebuie să ne revenim, întrucât avem nevoie de stabilitate, claritate şi direcţie.

„Eu am mai tras semnalul acesta de alarmă şi în conferinţele de presă, şi în întâlnirile politice, când am spus că nu este bine să renunţăm la caracterul naţional al partidelor noastre, să abandonăm simbolurile naţionale, să renunţăm la clasicii români care au consacrat cultura noastră naţională, să folosim cu atât de multă lejeritate neologisme care sunt şi nepotrivite şi prost înţelese de foarte mulţi politicieni, să abandonăm calitatea educaţiei şi să ne lăsăm vulnerabili din toate punctele de vedere. Nu este bine pentru că lăsăm uşa deschisă pentru oameni pe care nu-i ştim de fiecare dată de unde vin, şi care este cu adevărat scopul lor. Aici s-a ajuns. Trebuie să ridicăm fruntea şi să mergem mai departe. Nimeni nu poate garanta dacă Simion e mai bun decât Nicuşor, dacă Nicuşor este mai bun decât Simion. Deci, nu ştiu. Pentru mine, bun a fost Ciucă, pentru mine bun a fost Antonescu”, a mai spus primarul Chirica.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ministerul Apărării combate un fake-news intens distribuit pe TokTok cu privire la deplasările unei coloane de tehnică militară: Motivaţii fără legătură cu realitatea, fiind prezentate scenarii false, de natură a induce confuzie şi chiar panică

Vasile Blaga anunță că începe nebunia: Un nou guvern e posibil chiar înainte de turul 2 al alegerilor