Câteva mii de persoane, dintre care 3.000 la Berlin potrivit poliţiei, au manifestat duminică în Germania pentru a cere interzicerea AfD, în timp ce partidul anti-imigraţie contestă o decizie a serviciului de informaţii interne al ţării de a-l clasifica drept „extremist”, relatează AFP.
Manifestanţii s-au adunat în peste 60 de oraşe, de la Köln la Hamburg şi inclusiv în capitală, la apelul reţelei de asociaţii „Zusammen gegen Rechts” (Împreună împotriva dreptei).
„AfD nu este un partid normal şi nu ar trebui să fie tratat ca atare. Este timpul să ne gândim serios la interzicerea partidului”, afirmă acestea pe site-ul lor.
La Berlin, mitingul de la emblematica Poartă Brandenburg a atras peste 7.000 de persoane în cursul după-amiezii, potrivit organizatorilor, şi 3.000 potrivit poliţiei. Ei au scandat „Toţi împreună împotriva fascismului”, agitând steaguri curcubeu şi pancarte împotriva partidului care a obţinut 20% din voturi la ultimele alegeri legislative.
Cu câteva zile înainte de învestirea noului cancelar, Friedrich Merz, serviciile de informaţii interne au clasificat AfD drept „extremist de dreapta”, care ar putea reprezenta un pericol pentru ordinea democratică. Joi, serviciile germane de informaţii interne au suspendat provizoriu această decizie, în aşteptarea unei hotărâri judecătoreşti cu privire la recursul formulat de partid.
Decizia a provocat deja tensiuni politice considerabile, în special în relaţiile cu administraţia Trump, care a preluat cauza AfD. Decizia a relansat, de asemenea, dezbaterea privind interzicerea AfD, o chestiune spinoasă pentru Friedrich Merz, care este responsabil de limitarea ascensiunii partidului, care a ocupat locul al doilea la alegerile generale din februarie, dar pe care unele sondaje îl dau acum în fruntea preferinţelor electoratului german.
„CDU trebuie acum, cel târziu, să facă faţă pericolelor reprezentate de AfD şi să adopte o poziţie clară”, a cerut Britta Hasselmann, liderul grupului ecologist din Bundestag, în acest weekend, într-un interviu acordat RND. Până acum, conservatorii s-au opus acestui lucru, deoarece nu doresc să consolideze AfD în presupusul său rol de victimă.