În timpul primei administraţii Trump (2017-2020), în care Pence a fost vicepreşedinte, SUA au susţinut puternic Taiwanul, mai ales prin vânzări de armament. Dar Donald Trump, care luni îşi preia cel de-al doilea mandat la Casa Albă, a iritat Taiwanul în campania electorală de anul trecut, cerând ca insula să plătească pentru a fi apărată şi acuzând-o că „fură” afacerile cu semiconductori ale SUA, aminteşte Reuters.
În prima sa vizită în Taiwan, Pence a afirmat că s-a rugat pentru un viitor paşnic pentru regiune.
„Sunt convins că America nu-şi va abandona niciodată aliaţii din Pacific şi fac apel la noua administraţie de la Washington şi la naţiunile iubitoare de libertate din întreaga lume să ne reînnoim urgent angajamentul de a oferi Taiwanului sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra şi a-şi apăra libertatea”, a declarat el.
Pe lângă sprijinul militar, administraţia Trump ar trebui să înceapă şi negocierile pentru un pact de liber schimb cu Taiwan, a adăugat Pence, acord pe care guvernul de la Taipei îl doreşte de multă vreme.
Mike Pence, care a sosit în Taiwan după o vizită la Hong Kong, a mai spus că la Washington există un amplu acord bipartizan potrivit căruia China reprezintă cea mai mare ameninţare strategică şi economică cu care se confruntă Statele Unite şi aliaţii săi în acest secol.
„În timp ce percepţia Americii despre China s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, vă pot asigura că un lucru nu s-a schimbat, şi anume respectul şi sprijinul profund al poporului american pentru poporul din Taiwan”, a insistat fostul vicepreşedinte.
Republicanii Trump şi Pence au avut o relaţie tensionată de la sfârşitul primului mandat al lui Trump, în care Pence i-a fost loial acestuia, dar la final a refuzat să-i susţină cererea de anulare a înfrângerii sale în alegerile din 2020.
Taiwanul nu are relaţii formale cu Statele Unite, care menţin istoric o politică de ”ambiguitate strategică” în legătură cu o eventuală intervenţie militară americană dacă Taiwanul ar fi atacat de China. Guvernul din Taiwan, ales în mod democratic, respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului şi afirmă că numai locuitorii insulei sunt cei care îşi pot decide viitorul.