Milioane de români ar putea beneficia de săptămâna de lucru de doar 4 zile

Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, l-a acuzat pe ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, că ”ia partea angajatorilor”, iar conflictul s-a agravat vineri, după ce ministrul a criticat propunerile acestuia.

Yolanda Diaz, liderul partidului de stânga Sumar, a declarat la postul naţional de radio RNE că există ”dezacorduri evidente” între ea şi Partidul Socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez, pe tema planului de reducere a orelor de lucru.

Diaz a făcut apel la colegii săi pentru ”a respecta comitetul de experţi” care a elaborat propunerea.

În mod special, ea l-a criticat pe ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, care a sugerat că planul ar trebui amânat cu un an, pentru a oferi mai mult timp micilor afaceri să se adapteze.

”Cuerpo trebuie să decidă de ce parte este: a angajaţilor din această ţară, care cer să trăiască un pic mai bine, sau a angajatorilor,” a spus Diaz.

Un oficial din Ministerul Economiei a declarat că guvernul rămâne angajat în implementarea planului şi că acest lucru reprezintă ”o prioritate”.

”Trebuie să continuăm să pariem pe o politică economică eficientă, care garantează sustenabilitatea realizărilor noastre economice şi sociale,” a adăugat sursa.

Spania a fost anul trecut unul dintre cele mai performante state din Europa în domeniul economic, cu o creştere susţinută de un boom al turismului, migraţie şi o piaţă a muncii în consolidare.

Diaz, care este şi viceprim-ministru, a făcut din reducerea săptămânii de lucru o prioritate, în schimbul sprijinului partidului său pentru guvernul minoritar al lui Pedro Sanchez.

Obiectivul său este reducerea numărului orelor de lucru la 37,5 pe săptămână, de la 40 câte sunt în prezent, fără a modifica salariul, până la sfârşitul anului 2025.

Banca centrală a Spaniei şi fostul ministru al Economiei au avertizat însă că majorarea costurilor cu forţa de muncă ar putea stimula inflaţia şi ar putea limita crearea de locuri de muncă.

De asemenea, companiile şi-au exprimat îngrijorarea faţă de această propunere. Asociaţia principalelor angajatori din Spania (CEOE) susţine că săptămâna de lucru mai scurtă nu ar trebui impusă prin lege, ci prin negocieri colective, fiecare companie având posibilitatea de a o adapta la nevoile sale specifice.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ce spune Marcel Ciolacu după ce Crin Antonescu şi-a suspendat candidatura la prezidenţiale/ Cum au reacţionat Ilie Bolojan, Kelemen Hunor, Ncuşor Dan şi Elena Lasconi

Se complică situația în Canada: Justin Trudeau își pregătește demisia