Ministerul Afacerilor Externe din Spania, mesaj important pentru românii din această țară: ‘Se lucrează intensiv’

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Spaniei, condus de José Manuel Albares, discuțiile sunt în desfășurare. „Au avut loc mai multe reuniuni de lucru cu România, iar proiectele au fost schimbate. Se lucrează la un text final”, au declarat surse guvernamentale pentru presa iberică.

Acest anunț vine în contextul declarațiilor făcute de premierul Marcel Ciolacu la jumătatea anului 2024, când a precizat că românii rezidenți în Spania ar putea obține dublă cetățenie până la sfârșitul anului. „În cadrul discuțiilor de la București cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez, am armonizat negocierile pe această temă importantă”, a transmis Ciolacu pe rețelele sociale.

De ce este importantă dubla cetățenie pentru românii din Spania?

În prezent, românii care doresc să devină cetățeni spanioli trebuie să renunțe la cetățenia română, ceea ce reprezintă un obstacol pentru mulți. Vlad Virgil Cocinschi, un român stabilit în Spania din 2002, spune că nu a solicitat cetățenia spaniolă tocmai din acest motiv. „Nu a fost o problemă să fiu legal în Spania, fiind cetățean UE, dar dacă viitorul meu este aici, mai devreme sau mai târziu va trebui să obțin cetățenia spaniolă. Problema este că, dacă o cer, trebuie să renunț la cea română și să adaug încă un nume de familie, cel al mamei mele”, explică Vlad, un român din provincia Castellón, pentru sursa citată.

Totodată, el vorbește despre soluțiile la care recurg unii români pentru a păstra ambele cetățenii, deși acest lucru este ilegal și poate duce la pierderea cetățeniei spaniole. „Când depui jurământul, trebuie să semnezi un angajament de renunțare la cetățenia română. Dar această procedură costă bani, durează mult și, în realitate, mulți oameni nu o finalizează. Oficial, cetățenia spaniolă poate fi retrasă, dar în practică, unii români continuă să o dețină pe cea română”, spune el.

Dubla cetățenie: Ce implică și cum funcționează în alte țări

Spania are deja acorduri de dublă cetățenie cu țări precum Franța, Portugalia și Andorra, iar cetățenii din majoritatea țărilor latino-americane, Filipine și Guineea Ecuatorială nu sunt obligați să renunțe la cetățenia lor de origine.

Dubla cetățenie presupune o dublă legătură juridică cu două state, permițând persoanelor să beneficieze de drepturi egale în ambele țări. Cu toate acestea, pentru a evita problemele legale, majoritatea acordurilor stabilesc un punct de referință, de obicei domiciliul, care determină legislația aplicabilă în ceea ce privește pașapoartele, protecția diplomatică, drepturile civile și politice, securitatea socială și obligațiile militare.

Acordul dintre Spania și România ar putea reprezenta o schimbare majoră pentru comunitatea românească din Spania, oferindu-le drepturi depline în ambele țări, fără a fi nevoiți să renunțe la cetățenia română. Rămâne de văzut când va fi finalizat și semnat acest acord istoric.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un tânăr de 18 ani, fără permis, a furat o mașină lăsată cu cheia în contact și neasigurată

Compania românească Axionet IoT câştigă o finanţare europeană de peste 26 de milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice