Noul număr de posturi de demnitate publică în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii va fi de patru secretari de stat, prevede proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, publicat vineri în transparenţă decizională.
Proiectul a venit la o zi după ce Ioan Cristian Şologon a fost numit secretar de stat în MTI printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu, publicată în Monitorul Oficial de joi. La începutul acestei săptămâni, Constantin-Gabriel Bunduc a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar de stat.
În prezent, la MTI sunt cinci secretari de stat: Bogdan-Stelian Mîndrescu, Ionuţ-Cristian Săvoiu, Ionel Scrioşteanu, Adrian Foghiş şi Ioan Cristian Şologon.
„Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este organizat şi funcţionează în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare. (…) În această hotărâre sunt stabilite funcţiile ministerului, atribuţiile acestuia, numărul maxim de posturi, organigrama, numărul secretarilor de stat etc. În prezent, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii este ajutat în activitatea de conducere a ministerului de 5 secretari de stat. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 16/2025 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, Guvernul României urmăreşte implementarea unor reforme esenţiale pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a ţării pe termen lung. Aceste reforme vizează, printre altele, reducerea cheltuielilor generate de resursele umane din cadrul administraţiei publice centrale, prin diminuarea numărului de funcţii de demnitate publică sau înalţi funcţionari publici din cadrul ministerelor. O administraţie mai suplă poate asigura o mai bună coordonare şi execuţie a politicilor guvernamentale, prin stabilirea de responsabilităţi mai clar definite, care conduc la o mai bună funcţionare a instituţiilor la nivelul administraţiei publice centrale. Prin urmare, se impune o limitare a numărului funcţiilor de demnitate publică numite din cadrul administraţiei publice centrale, prin plafonarea numărului de secretari de stat”, se arată în instrumentul de motivare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Numărul total al secretarilor de stat va trebui să ajungă la 56
Potrivit sursei citate, toate aceste măsuri de disciplină economico-financiară instituie în sarcina MTI obligaţia de a modifica actul normativ de organizare şi funcţionare în mod corespunzător, în scopul punerii în aplicare a prevederilor OUG nr. 16/2025.
„Astfel, potrivit art. 1 din OUG nr. 16/2025 şi a anexei la aceasta, în cazul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii numărul funcţiilor de demnitate publică se va reduce la 4 secretari de stat. Prin urmare, pentru punerea în aplicare a acestor dispoziţii, este necesară modificarea art. 9 alin. (5) şi a anexei nr. 1 la HG nr. 370/2021. Menţionăm că noul număr de posturi de demnitate publică în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii va fi de patru secretari de stat”, se spune în document.
Numărul total al secretarilor de stat va trebui să ajungă la 56, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de Guvern din 20 martie. În următoarele două săptămâni, ministerele urmează să propună organigrame revizuite, a anunţat, la acea dată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.