România a fost reprezentată în cadrul reuniunii de ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, care a subliniat importanţa Pachetului legislativ VIDA în contextul luptei împotriva fraudei fiscale şi al necesităţii reducerii decalajului de TVA.
„În contextul digitalizării economiei şi al necesităţii actualizării regulilor în materie de TVA, putem spune că România se află cu un pas înainte, fiind dată drept exemplu pozitiv în adoptarea măsurilor de digitalizare. Prin implementarea sistemului e-Factura, ne aliniem deja cerinţelor europene privind facturarea electronică şi suntem pregătiţi să aplicăm cerinţele de raportare digitală pentru tranzacţiile intracomunitare. România se dovedeşte a fi un partener activ şi deschis la inovare în această direcţie”, a declarat ministrul Finanţelor, citat în comunicat.
Odată cu adoptarea pachetului VIDA, statele membre vor fi obligate să aplice cerinţele de raportare digitală, bazate pe facturarea electronică în cazul tranzacţiilor intracomunitare. Statele membre trebuie să impună facturarea electronică a tranzacţiilor folosind un standard european unic.
Tot în cadrul reuniunii, miniştrii de finanţe au fost informaţi despre stadiul discuţiilor privind sprijinul financiar acordat Ucrainei, aceştia salutând acordul la care s-a ajuns cu partenerii din G7 pentru noul mecanism prin care vor fi asigurate împrumuturi de 45 miliarde euro, acoperirea acestor împrumuturi făcându-se din veniturile excepţionale generate de imobilizarea activelor suverane ale Federaţiei Ruse.
Schimbul de opinii cu privire la raportul anual al Consiliului Fiscal European (EFB), aprobarea concluziilor privind progresele înregistrate în ceea ce priveşte priorităţile statistice ale UE şi informarea privind principalele rezultate ale reuniunii G20 de la Washington (23-24 octombrie a.c.) au completat agenda.