Noul ministru al Apărării din Siria, Murhaf Abu Qasra, a declarat duminică că nu ar fi corect ca forţele kurde sprijinite de SUA, cunoscute sub numele de Forţele Democrate Siriene (SDF), să păstreze un un bloc militar autonom în cadrul forţelor armate integrate ale Siriei, transmite Reuters.
Într-un interviu acordat Reuters la Ministerul Apărării din Damasc, Abu Qasra a acuzat conducerea SDF că tergiversează rezolvarea acestei probleme complexe.
SDF, care a creat o zonă semi-autonomă în nord-estul Siriei de-a lungul celor 14 ani de război civil, se află în negocieri cu noua administraţie din Damasc, condusă de foşti rebeli care l-au răsturnat pe preşedintele Bashar al-Assad pe 8 decembrie.
Comandantul SDF, Mazloum Abdi, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru canalul saudit Asharq News, că una dintre cerinţele centrale ale SDF este o administraţie descentralizată şi că grupul este deschis integrării în Ministerul Apărării, dar ca ”un bloc militar” distinct, fără dizolvare.
Abu Qasra a respins duminică această propunere.
”Noi spunem că ei ar putea intra în Ministerul Apărării în cadrul ierarhiei acestuia şi să fie distribuiţi militar – nu avem nicio problemă acolo. Dar să rămână un bloc militar în cadrul Ministerului Apărării, un astfel de bloc într-o instituţie mare nu este corect,” a afirmat el.
O prioritate a ministrului, de la preluarea mandatului pe 21 decembrie, a fost integrarea diverselor facţiuni anti-Assad într-o structură unificată de comandă. Cu toate acestea, procesul de integrare a SDF s-a dovedit a fi o provocare.
SUA consideră SDF un aliat-cheie împotriva militanţilor Statului Islamic, în timp ce Turcia le percepe ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale.
Abu Qasra a precizat că s-a întâlnit cu liderii SDF, dar i-a acuzat de ”tergiversare” în negocierile privind integrarea, susţinând că includerea lor în Ministerul Apărării, asemenea altor facţiuni ex-rebele, este ”un drept al statului sirian”.
Ministrul speră să finalizeze procesul de integrare, inclusiv numirea unor lideri militari, până la 1 martie, când mandatul guvernului de tranziţie urmează să se încheie.
Întrebat despre criticile potrivit cărora un consiliu de tranziţie nu ar trebui să facă astfel de numiri sau schimbări semnificative în structura militară, Abu Qasra a declarat că ”problemele de securitate” au determinat statul să acorde prioritate acestei chestiuni.
”Suntem într-o cursă contra cronometru şi fiecare zi contează,” a subliniat el.
Noua administraţie a fost, de asemenea, criticată pentru decizia de a acorda grade militare unor cetăţeni străini, inclusiv egipteni şi iordanieni.
Abu Qasra a recunoscut că această decizie a stârnit controverse, dar a precizat că nu a primit nicio solicitare de extrădare pentru luptătorii străini.