Ministrul român al afacerilor externe s-a întâlnit, într-o primă instanță, cu senatorii americani Jane Shaheen, James Risch și Christopher A. Coons, anunță MAE într-un comunicat.
Temele principale ale discuțiilor au fost situația de securitate din regiunea Mării Negre, dar și modalitățile de valorificare a Parteneriatului Strategic România-SUA pentru consolidarea cooperării în domeniul economic, cu accent pe componenta energetică, pe continuarea susținerii Ucrainei și implicarea în procesul de reconstrucție.
El a vorbit despre importanța consolidării apărării și descurajării pe Flancul Estic, inclusiv prin continuarea prezenței SUA în țara noastră.
Au fost abordate inclusiv infiltrările străine în alegerile prezidențiale din România din 2024 și pregătirea măsurilor de prevenire a repetării scenariului.
Mai mult, ministrul român al afacerilor externe a participat și la o reuniune organizată de către ministrul britanic al afacerilor externe, David Lammy, și de omologul italian, Antonio Tajani, pe tema combaterii migrației ilegale.
Șeful diplomației române a participat inclusiv la o discuție dedicată perspectivelor asupra războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, organizată de Victor Pinchuk Foundation și Yalta European Strategy. Discuțiile s-au concentrat pe nevoia unei păci juste și durabile, bazată pe Carta ONU și principiile dreptului internațional, precum și a unor garanții solide și credibile pentru Ucraina.
Hurezeanu s-a întâlnit, de asemenea, și cu ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, la împlinirea a 145 de ani de relații bilaterale între cele două state. Din discuție n-a lipsit investigația asupra furtului pieselor de tezaur dacic, care a avut loc luna trecută la Muzeul Drents din Assen. Partea olandeză a dat, din nou, asigurări că sunt depuse toate eforturile pentru recuperarea pieselor, fiind în strânsă colaborare cu partea română.
În cadrul aceluiași eveniment, ministrul a avut o întrevedere cu omologul ucrainean Andrii Sybiha. Cei doi oficiali au avut o amplă trecere în revistă a principalelor teme subscrise dialogului politico-diplomatic româno-ucrainean, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și a contactelor de nivel preconizate pentru 2025.
Totodată, „ministrul Emil Hurezeanu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul sârb, Marko Djuric. Au fost abordate subiectele de pe agenda bilaterală, cu accent pe proiectele de interconectivitate, transport și energie, situația minorităților naționale, situația din regiune, precum și parcursul european al Serbiei. A fost reconfirmat angajamentul celor doi miniștri de a impulsiona cooperarea bilaterală în toate ariile de interes, pe baza valorilor și intereselor comune, statutului de țări vecine și aspirațiilor Serbiei de aderare la UE, mai ales în contextul actual regional și geopolitic volatil”, anunță, de asemenea, MApN.