Ministrul Educaţiei: Ăsta este un mit şi îl spun explicit: nu avem prea mulţi studenţi, avem prea puţini studenţi

Ministrul Educaţiei, Daniel David, îi contrazice pe unii dintre colegii săi din mediul universitar care spun că e nevoie de mai puţini studenţi şi mai buni, el arătând că România are prea puţini studenţi şi are nevoie ca procentul din populaţie care urmează studii de licenţă să crească. ”Dacă îi laşi în afara sistemului, devin victimele manipulării, devin victimele fake news-ului. Adevărul este că licenţa ar trebui să fie văzută astăzi, ceea ce era, poate, liceul pe vremea bunicilor noştri”, argumentează Daniel David.

Ministrul Educaţiei, profesorul universitar Daniel David, este de părere că trebuie schimbată mentalitatea unora dintre colegii săi care cred că România are prea mulţi studenţi.

 
”Am colegi în învăţământul superior care nu înţeleg lumea în care trăim. Spun: «pe vremea mea, aveai puţini studenţi şi buni, aşa ar trebui să fie şi acum». Dacă îi laşi în afara sistemului, devin victimele manipulării, devin victimele fake news-ului. Adevărul este că licenţa ar trebui să fie văzută astăzi, ceea ce era, poate, liceul pe vremea bunicilor noştri. Adică, cât mai mulţi ar trebui să intre la nivel de licenţă. Licenţa nu ar trebui să fie foarte puternic legată de specializare, exceptând în domeniile vocaţionale, că dacă mergi la teatru sau mergi la muzică, e clar că trebuie să faci lucruri de specialitate. În celelalte domenii, ar trebui să fie mai generale, de cultură generală, cum este şi undergraduate în Statele Unite ale Americii, ca tânărul să se familiarizeze cu domeniul, să vadă dacă asta este ceea ce vrea să facă, dacă îi place şi, după aceea, specializarea se face la nivel de masterat şi, eventual, la nivel de doctorat”, a afirmat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24. 
 

Daniel David a atras atenţia asupra faptului că implementarea programelor în baza cărora în universităţi începe specializarea încă din primul an de studiu reprezintă ”o mare greşeală” şi este unul dintre motivele pentru care rata de abandon în rândul studenţilor este foarte ridicată. 
 
”La licenţă, în loc să facem acea pregătire mai largă, după care absolventul se aleagă, noi începem specializarea din anul 1 de facultate, o mare greşeală. Şi atunci ne trezim că vin mulţi tineri, descoperă că nu este ce-au vrut ei să facă, că nu au alte opţiuni, n-au spre ce să se orienteze şi abandonul în învăţământul superior… Deci, nu numai că avem puţini absolvenţi, şi abandonul, pe parcursul studiilor, este uriaş în ţară. Altfel spus, tinerii, după ce termină liceul, ei trebuie să ştie că sunt diverse opţiuni. Unii pot să intre pe piaţa muncii, nu trebuie chiar toţi să facă studii superioare, unii însă trebuie să fie pregătiţi pentru a-şi continua studiile”, a spusministrul.
 
El a vorbit despre statistici care arată că, în România, numărul de absolvenţi cu studii superioare raportat la populaţia generală este de aproximativ 18-20%, în timp ce în Irlanda proporţia este de 50%, iar media europeană se situează în jurul a 30%. 
 
”Deci ăsta este un mit şi îl spun explicit: nu avem prea mulţi studenţi, avem prea puţini studenţi”, a conchis Daniel David.

Gabriel Jesus, atacantul echipei Arsenal, va fi operat la genunchiul stâng „în următoarele zile” şi ar putea lipsi câteva luni

Mark Carney își pregătește campania pentru a-l înlocui pe Trudeau