Ministrul Educaţiei, Daniel David, afirmă că este foarte complicat modul în care Ministerul este reprezentat în judeţe, unde funcţionează mai multe instituţii care păstrează relaţia cu acesta în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar. El spune că e nevoie de o singură instituţie, care să le înglobeze pe celelalte, susţinând că actualii inspectori generali şi adjuncţii lor ar trebui numiţi politic, pentru că îşi asumă un program propus de un ministru.
”Modelul pe care l-am avut înainte de legea care a apărut în 2023 era un model prost, pentru că noi aveam sistemul de educaţie fragmentat şi la nivel de judeţ. Erau inspectoratele, Casa Corpului Didactic, CJRAE, ministerul discuta cu trei actori. Te-ai aşteptat ca legea din 2023 să facă ceva sub acest aspect. După mine, a complicat mai mult situaţia, că a mai introdus un actor, acele birouri care erau în legătură cu ARACIP-ul”, a afirmat Daniel David, luni, într-o conferinţă de presă.
El a prezentat modelul pe care îl propune.
”Cred că într-un judeţ ar trebui să avem o singură structură care se ocupă de educaţie, nu două, nu trei, nu patru”, a subliniat Daniel David.
El a menţionat că numele Inspectoratului Şcolar ar trebui schimbat, din cauza conotaţiei negative.
”Cred, de asemenea, că primele două poziţii, inspector general şi adjunct, în primul rând numărul de adjuncţi ar trebui scăzut, unu, poate doi în municipiul Bucureşti, dar cele două poziţii, după mine, ar trebui să fie, să ieşim din ipocrizie, numite politic. Şi vă spun şi de ce: dacă reprezintă ministerul în judeţ, când vine un ministru vine cu un program de guvernare şi acel program de guvernare trebuie implementat în judeţe. Şi să ne asumăm lucrul ăsta că acolo ai nevoie de cineva care să-şi asume acel program de guvernare, să implementeze acele lucruri”, a explicat Daniel David.
El a adăugat că toate celelalte poziţii din inspectorate trebuie profesionalizate prin concurs.