Ministrul Educaţiei dezvăluie că au existat discuţii în care s-a vehiculat ideea ca salariul unui profesor debutant să fie la nivelul salariului mediu pe economie. El cere solidaritate din partea altor categorii sociale

Ministrul Educaţiei, Daniel David, dezvăluie că au existat discuţii în care s-a vehiculat ideea ca salariul unui profesor debutant din învăţământul preuniversitar să fie egal cu salariul mediu pe economie. El afirmă că înţelege nemulţumirile profesorilor, subliniind că societatea este cea care ”a împins educaţia în umbră”.

”Sistemul este nemulţumit şi, într-un fel, le înţeleg această nemulţumire. În acelaşi timp încerc să discut şi cu sindicatele şi cu alţii reprezentanţi din sistem pentru a avea o abordare strategică. Noi am ajuns, în zona educaţiei, să tot cerem salarii, în condiţiile în care salariile nu sunt rezonabile din mai multe motive. Societatea, efectiv, a împins educaţia în umbră. Cândva, educaţia era calea principală spre succesul social. În timpul revoluţiilor industriale prin care trecem, în timpul apariţiei reţelelor sociale, noi am considerat că nu mai avem nevoie de educaţia în varianta clasică, ne educăm noi singuri citind, uitându-ne pe nu ştiu ce reţele de socializare şi am împins educaţia în umbră. În acelaşi timp, cumva, decenţa – şi am curajul să spun acest lucru – decenţa oamenilor din sistem, care de multe ori veneau să ceară lucruri când le-a ajuns cuţitul la os, a fost interpretată prost de către politicieni. Şi de aceea, atitudinea mea şi discuţia pe care o am cu ei este: hai să gândim strategic”, a afirmat Daniel David, la Digi 24, marţi seară.

 
Ministrul a precizat că ”este o nevoie extraordinar de mare în sistemul educaţiei pentru că cei mai buni absolvenţi din universităţi încep să nu mai vină în zona preuniversitară”, iar, pe de altă parte, societatea trebuie să spună dacă valorizează statutul de profesor.
 

”Şi dacă îl valorizezi şi vrei să readuci educaţia în centrul discursului public – că uite ce-am păţit când am marginalizat-o – atunci trebuie să fie un salariu decent, pe măsura rolului social pe care vrei să-l dai acestei profesii”, a adăugat el.
 
Daniel David a dezvăluit că au existat discuţii în care s-a vehiculat ideea ca salariul unui profesor debutant să fie la nivelul salariului mediu pe economie.
 
”De exemplu, în unele discuţii s-a pornit cu ideea că ar trebui să pornim de la profesorul debutant, care ar trebui să aibă măcar salariul mediu brut pe economie. Nu vreau să greşesc, dar din câte ştiu în acest moment este undeva în jur de, nu ştiu, 7.500 şi ceva. Brut, deci probabil de 4.300-4.400 şi ceva. Şi de aici, după aceea, lucrurile cresc în funcţie de gradul didactic, vechime şi aşa mai departe. Şi în acelaşi timp, fiindcă aţi văzut discuţiile în spaţiul public, salarii pe bază de indicatori de performanţă. Aici trebuie să fim foarte cinstiţi şi direcţi. Salariul, aşa cum este gândit în sistemul public, este un salariu gândit pe alte criterii la toţi cei care lucrează în sistemul public, nu doar la profesori, şi medicii, şi alţi funcţionari publici şi aşa mai departe. Noi putem gândi indicatori de performanţă după un salariu decent, ca acei profesori care sunt mai performanţi, pe baza unor indicatori pe care îi putem stabili, să aibă o serie de bonusuri, premii, gradaţii de merit şi aşa mai departe. Şi în această logică, eu vorbesc de indicatori de performanţă, nu că salariul de bază ar trebui gândit prin indicatori de performanţă, fiindcă asta nu se întâmplă nici în cazul meu, nici în cazul medicului, nici în cazul altor oameni care lucrează în sistemul public. Acolo avem alţi indicatori, de exemplu criterii minimale, sigur, pe care poţi să le ai. Deci altfel spus, cred că lucrurile, dacă le gândim strategic şi venim, nu să cerem bani, ci venim cu aceste principii, le argumentăm. (…) Şi foarte important, aşa cum noi am fost solidari cu zona de sănătate, cu IT-ul când a fost momentul, aştept aceeaşi solidaritate în acest moment cu educaţia”, a afirmat Daniel David.

Consilierul lui Putin: UE a pierdut dreptul de a vorbi în numele României

Anchetă în Germania cu privire la manifeste electorale ale AfD sub formă de false ”bilete de avion” ”de expulzare” a ”imigranţilor ilegali”. Die Linke denunţă o ”metodă fascistă de incitare la ură”