Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a sosit marţi la Kiev într-o vizită neanunţată, menită să trimită un semnal clar al sprijinului Europei înainte de învestirea preşedintelui ales Donald Trump, care face presiuni pentru discuţii rapide pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.
„Primul şi cel mai important lucru este să arătăm foarte clar psihologic şi politic că vom continua să fim alături de Ucraina”, a declarat Pistorius la sosirea la Kiev.
El urma să se întâlnească cu guvernul ucrainean pentru a discuta despre un ajutor suplimentar şi pentru a evalua situaţia militară.
Vizita lui Pistorius, care este, de asemenea, menită să semnaleze sprijinul Berlinului pentru Kiev înainte de alegerile germane de luna viitoare, are loc cu mai puţin de o săptămână înainte ca Trump să depună jurământul pentru un al doilea mandat de preşedinte al SUA, la 20 ianuarie. Trump spune că va rezolva rapid războiul din Ucraina şi a criticat amploarea sprijinului SUA pentru Kiev.
Pistorius, membru al Partidului Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz, a declarat că Ucraina are nevoie în mod special de sprijin, deoarece liderul rus Vladimir Putin „încearcă, desigur, să recupereze cât mai mult teritoriu posibil înainte de 20 ianuarie, în eventuala aşteptare a unor negocieri pentru încetarea focului”.
Germania se numără printre principalii susţinători militari ai Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.
Există o dezbatere în Germania cu privire la sprijinul Berlinului pentru Ucraina înainte de alegerile germane anticipate din 23 februarie, în special în contextul în care viitoarea preşedinţie Trump face presiuni asupra Europei pentru a-şi spori propria apărare.
La summitul NATO de la Haga din iunie anul acesta se va discuta despre majorarea obiectivului actual al alianţei în materie de cheluieli pentru apărare, care în prezent este de 2% din PIB-ul naţional, unii experţi avansând 3% ca o potenţial nouă ţintă. Trump a îndemnat recent la un obiectiv de 5%.
Pistorius intenţionează, de asemenea, să continue discuţiile începute în timpul vizitei sale în Polonia cu o zi înainte, unde s-a întâlnit cu omologii săi din Germania, Polonia, Marea Britanie, Franţa şi Italia.
El a declarat că va discuta şi despre cooperarea industrială pentru producţia de armament în Ucraina, inclusiv modalitatea de a sprijini Kievul în creşterea capacităţii şi înfiinţarea de companii comune.