România îşi menţine angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger.
Şeful diplomaţiei române s-a aflat joi şi vineri în vizită de lucru în capitala Austriei.
„Când m-am aflat la Viena în calitate de ambasador al României am găsit în dumneavoastră un susţinător puternic al aderării ţării mele la spaţiul Schengen”, s-a adresat Hurezeanu ministrului austriac.
După ce a intrat în spaţiul de liberă circulaţie europeană, „România îşi menţine angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, combaterea migraţiei ilegale şi lupta împotriva reţelelor criminale transfrontaliere”, a arătat el.
Emil Hurezeanu a evidenţiat şi colaborarea economică bilaterală.
„Proiectul Neptun Deep, cel mai mare proiect de exploatare offshore a gazelor naturale din Marea Neagră, este ilustrativ pentru colaborarea româno-austriacă. Acesta va avea un impact pozitiv asupra pieţei de energie nu doar din România, ci şi la nivel regional. Totodată, va consolida rolul României drept cel mai mare producător de gaze naturale din UE”, a afirmat ministrul.
Hurezeanu a apreciat, totodată, susţinerea Austriei privind aderarea ţării noastre la OCDE.
„Apreciem susţinerea Austriei pentru această prioritate strategică a politicii externe a României. De altfel, am convingerea că aderarea României va contribui la întărirea relaţiilor dintre statele noastre, inclusiv din perspectiva investiţiilor şi a mediului de afaceri”, a subliniat el.
Potrivit ministrului, în acest moment, se desfăşoară un proces de redefinire a priorităţilor de politici în noul context internaţional.
„Atât România, cât şi Austria sunt susţinătoare ale unei Uniuni eficiente şi puternice, bazate pe acţiune solidară. Cred că noul context deschide noi oportunităţi de cooperare pentru statele noastre în promovarea la nivel european de obiective vizând competitivitatea Uniunii, securitatea energetică şi securitatea internă”, a afirmat Emil Hurezeanu.
Cei doi miniştri au mai discutat despre consecinţele războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.
„Am arătat că o pace justă şi durabilă în Ucraina nu poate fi obţinută decât prin fundamentarea acesteia pe Carta ONU şi principiile dreptului internaţional. Atacurile recente, brutale, ale forţelor ruse împotriva obiectivelor civile ucrainene demonstrează că Rusia nu doreşte pacea. Am arătat că România va juca un rol activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei”, a transmis Hurezeanu.
El a pledat şi pentru susţinerea Republicii Moldova de către UE, sprijinul fiind „esenţial” pentru stabilitatea, calea democratică şi cursul de integrare europeană într-un ritm susţinut a Chişinăului.
Ministrul de Externe a fost primit şi de preşedintele federal al Austriei, Alexander Van der Bellen şi de cancelarul federal Christian Stocker.
Lui Hurezeanu i-a fost conferit de preşedintele federal „Marele Ordin de Onoare în Argint, cu Panglică, pentru Merite aduse Republicii Austria”.