Ministrul Mediului a răbufnit iar după codurile de ‘vreme rea’ din weekend: Mobilizarea – mai bună decât nepăsarea

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, referindu-se la codurile de vreme rea care au fost în vigoare zilele trecute, că acestea au fost emise de către specialişti, punctând că mobilizarea este mult mai bună decât nepăsarea şi că nu şi-a propus nimeni să alerteze inutil populaţia, scrie Agerpres.

„Aş spune că mobilizarea este mult mai bună decât nepăsarea. Exact în aceste cuvinte vreau să îmi exprim ceea ce s-a întmplat şi acum două săptămâni şi acum câteva zile.

În niciun caz nu şi-a propus nimeni să alerteze populaţia inutil şi panica este nefolositoare în astfel de situaţii, însă nu pot să nu mă gândesc la ceea ce s-ar fi întâmplat dacă toate instituţiile statului român, autorităţi publice locale, judeţene şi aşa mai departe, s-ar fi mobilizat la fel de bine şi în urmă cu 14-15 zile, atunci când am avut acele episoade de ploi abundente urmate de nişte inundaţii în judeţele Galaţi şi Vaslui”, a spus ministrul într-o declaraţie susţinută la finalul evenimentului care a marcat inaugurarea, în comuna Ariceştii Rahtivani, a unui nou centru de colectare şi procesare a ambalajelor cu însemnele SGR.

Potrivit lui Mircea Fechet, din fiecare astfel de episod se învaţă ceva, iar populaţia trebuie să fie în continuare alertată atunci când sunt indicii de vreme severă.

„Eu cred că învăţăm ceva din fiecare astfel de episod şi pe această cale doresc să le mulţumesc colegilor mei, şi discut de sute de oameni, fie că sunt angajaţi ai Apelor, Române, fie că sunt pompieri.

Astăzi avem încă în judeţul Galaţi 1000 de pompieri care sprijină acolo populaţia în vederea depăşirii cât mai rapide a ceea ce s-a întâmplat acolo, autorităţi publice locale şi aşa mai departe. Eu cred că în continuare e bine să alertăm populaţia atunci când avem indicii de vreme severă.

Aceste coduri roşii sau portocalii au fost emise de către specialişti din cadrul ANM. Aceştia au consultat nu doar sistemul de radare naţionale, care estimează cantităţile de precipitaţii, dar au avut şi prognoze de la Centrul European de Prognoză Meteo şi cred că datoria acestor instituţii este de a emite astfel de avertizări ori de câte ori oamenii se află în pericol. Dacă ulterior se constată că avertizarea meteorologilor a fost mai gravă decât ceea ce s-a întâmplat în realitate, asta e o altă chestiune”, a adăugat ministrul Mediului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Poliţiştii au intervenit la 696 de cazuri de violenţă domestică în acest an

VIDEO Rusia atacă dezlănțuit în Ucraina: Moscova bate recordul de drone Shahed lansate într-o lună