Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat, printr-un mesaj video, că a făcut plângere penală împotriva celor care încearcă să înşele potenţialii beneficiari ai programului „Rabla pentru tractoare”. Potrivit ministrului, infracţiunile vizate sunt înşelăciune, fraudă informatică şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice. „Să nu umblăm cu prostii. Nu doar că puteţi avea probleme legale, dar puteţi rămâne şi fără finanţare”, a avertizat ministrul. Programul „Rabla pentru tractoare”, începe luni, la ora 10.00.
„Luni dimineaţă, la ora 10.00, deschidem aplicaţia pentru programul de finanţare «Rabla pentru tractoare». Am promis corectitudine şi transparenţă şi din acest motiv semnez plângerea penală pe care o voi adresa procurorului şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti împotriva celor care încearcă să înşele potenţialii beneficiari promiţându-le că îi pot băga în faţa celorlalţi aplicanţi de bună credinţă”, anunţa, în urmă cu două zile, într-un mesaj pe pafina sa de Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor,Mircea Fechet.
Demnitarul anunţa că plângerea penală va fi trimisă la Parchet pentru infracţiuni de înşelăciune, fraudă informatică şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice.
„Cei care se ocupă cu astfel de lucruri vor ajunge pe mâna justiţiei”, a avertizat ministrul Mediului.
Acesta a spus că rugămintea sa este ca oamenii să fie „corecţi” şi „bine pregătiti” cu toate documentele, pentru ca luni dimineaţă, la ora 10.0 să poată aplica pentru program.
„Luni dimineaţă, să avem pregătite toate cele patru documente – buletin, certificat de producător şi cele două certificate fiscale – şi să nu umblăm cu prostii. Fără aplicaţii, fără extensii la browser, fără să ne băgăm unii în faţa celorlalţi, pentru că acest lucru este ilegal şi nu doar că vă poate crea probleme legale, dar vă poate lăsa fără finanţare. Mult succes luni”, a mai afirmat ministrul în mesajul respectiv.
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că prima sesiune de înscriere a producătorilor agricoli persoane fizice în programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate se desăşoară în perioada 12 mai 2025, ora 10:00 – 19 mai 2025, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul instituţiei www.afm.ro.
Scopul programului este de a sprijini producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare, pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente noi, mai puţin poluante.
Potrivit AFM, bugetul alocat programului este de 500 milioane de lei. Înscrierea solicitantului persoană fizică – producător agricol se va face prin completarea cererii de finanţare descărcate din aplicaţia informatică şi încărcarea documentelor necesare.
Pe platformă se încarcă şi o serie de documente – actul de identitate al solicitantului, certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul şi atestatul de producător, emis pe numele solicitantului, toate documentele în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie.
Certificatele emise în format electronic vor fi încărcate în aplicaţie în acelaşi format în care au fost eliberate de autorităţile/instituţiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentând scanare/imagine după documentul emis în format electronic. Cererea de finanţare va fi descărcată din aplicaţie, completată prin tehnoredactare şi, ulterior, încărcată fără a fi semnată. Aplicaţia nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de solicitantul persoană fizică – producător agricol în sesiunea de înscriere.
Un solicitant se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru achiziţia unui singur tractor sau a unei maşini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente.
ATV-urile, UTV-urile şi dronele agricole nu sunt eligibile, potrivit AFM.
Ajutorul reprezintă 65% din valoarea de achiziţie a tractorului şi/sau maşinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, iar în cazul tinerilor fermieri ajutorul este de 80% din valoarea de achiziţie. Ajutorul de stat va fi acordat solicitantului care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate, sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul uzat şi achitării contribuţiei proprii.
Valoarea de achiziţie a tractorului/maşinii agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, nu trebuie să depăşească echivalentul în lei al valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă.