- „Surpriza adevărată este apariția lui Ponta ca urmaș al lui Călin Georgescu și un reprezentant al taberei suveraniste. Din punct de vedere ideologic, valoric, al declarațiilor, a fost în mod constant și consecvent un reprezentant al ideilor suveraniste încă de pe vremea când era premier și când încerca să-i țină piept taberei sorosiste în România reprezentată la acea vreme de Băsescu și ulterior de Iohannis. În momentul de față, prima sansă o are Victor Ponta dacă preia bagajul de popularitate al lui Georgescu”, a apreciat sociologul, într-o declarație transmisă luni de România TV.
Revenit în PSD și ales deputat de Dâmbovița la alegerile parlamentare, Ponta a declarat că nu o să voteze pe Elena Lasconi (USR) în finala contra independentului suveranist Călin Georgescu. Vinerea trecută, după ce s-au deschis secțiile de votare în Diaspora, Ponta a apucat să voteze în străinătate înainte ca CCR să anuleze scrutinul și a revenit ulterior cu un mesaj pe Facebook: „Știam deja că se anulează alegerile – și normal că mi-am anulat votul, pentru că oricum nu mai conta”.
La alegerile parlamentare din 2016, Ponta și-a declarat simpatia pentru formațiunea naționalistă Partidul România Unită (PRU), partid fondat de foștii deputați PSD Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu.
„Ştiţi de ce îi ajut? Pentru că cei de la PRU, în ultimul timp, au început să spună tot ce gândim şi noi, dar nu avem curaj să spunem. Că şi noi, pesediştii, tot cam aşa gândim despre faptul că mai vrem şi noi să ne conducem singuri ţara, să nu ne mai spună tot timpul cineva de la Bruxelles. Dar noi nu avem curaj să spunem, pentru că noi suntem un partid mai timid, şi atunci ne place că cei de la PRU spun ce gândim noi şi noi nu avem curaj să spunem”, afirma Ponta, la acea vreme.