Mișcări tectonice în Orientul Mijlociu: Hezbollah recunoaște o înfrângere strategică

Naim Qassem (n.r.: foto), conducătorul Hezbollah, grupare care controlează cea mai mare parte a Libanului, a recunoscut că rutele de aprovizionare cu arme au fost pierdute în Siria, după ce rebelii militanți conduși de Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au cucerit Damascul săptămâna trecută.

Într-un discurs televizat, Qassem (care nu l-a menționat pe liderul sirian Bashar al-Assad pe nume) a spus că nu va putea evalua aceste noi forțe „până când nu vor fi stabilizate și nu vor lua poziții clare”.

Qassem și-a exprimat, de asemenea, speranța că popoarele și guvernele din Liban și Siria pot continua să coopereze. „Da, Hezbollah și-a pierdut ruta de aprovizionare militară prin Siria în acest stadiu, dar această pierdere este doar un detaliu al rezistenței”, a spus liderul Hezbollah. „Poate veni un nou regim, această cale poate reveni la normal sau putem căuta alte căi”, a adăugat acesta.

Iranul a folosit orașul Homs din Siria, care se află deja sub controlul noului guvern de tranziție, pentru a deschide o linie de aprovizionare rutieră către Hezbollah, arată experții internaționali. Au existat, de asemenea, comentarii că ajutorul pentru Hezbollah ar putea fi întrerupt atunci când grupurile de opoziție vor prelua controlul asupra zonei. Potrivit ziarului Times of Israel, Qassem a adăugat: „Sperăm că noul partid aflat la putere va vedea Israelul ca pe un inamic și nu va normaliza relațiile cu acesta”.

Qassem a mai spus că Hezbollah a „zădărnicit obiectivul inamicului de a elimina și zdrobi rezistența”. „Hezbollah este puternic și se recuperează. Cei care și-au pus încrederea în Israel au eșuat în evaluarea lor”, a spus liderul Hezbollah, subliniind că mișcarea nu se va preda niciodată. „Sperăm că alegerea noului guvern din Siria se va baza pe interesele celor două țări și pe participarea tuturor partidelor și forțelor din guvern”.

Poziția Israelului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat duminică despre situaţia din Siria cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, reafirmând cu acest prilej intenţiile paşnice ale Israelului în regiune, relatează luni dpa, conform Agerpres.

„Nu avem niciun interes faţă de un conflict cu Siria”, a asigurat Netanyahu într-un comunicat publicat de biroul său după convorbirea telefonică de duminică.

„Vom stabili politica israeliană cu privire la Siria în conformitate cu realitatea de pe teren”, a explicat Netanyahu.

Acesta s-a referit totodată la Siria ca fiind un „stat inamic activ” timp de zeci de ani, notând că a atacat în repetate rânduri Israelul şi că le-a permis altora să acţioneze împotriva ţării sale.

„A permis Iranului să înarmeze Hezbollah prin intermediul teritoriului său”, a menţionat Netanyahu, adăugând că „pentru a ne asigura că acest lucru nu se repetă niciodată, am luat o serie de măsuri intensive în ultimele zile”.

Context

Israelul şi-a intensificat activitatea militară în Siria după răsturnarea, în urmă cu o săptămână, a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, efectuând lovituri aeriene asupra unor ţinte militare şi dislocând trupe într-o zonă tampon pe partea siriană a Înălţimilor Golan, dincolo de linia de încetare a focului. Zona se află sub supravegherea ONU, în conformitate cu acordul de încetare a focului din 1974 dintre cele două ţări. Israelul intenţionează acum să extindă aşezările din zonă, atrăgându-şi condamnări din partea unor ţări arabe.

Benjamin Netanyahu a discutat, de asemenea, cu Donald Trump despre eforturile aflate în curs de a asigura eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas în urma masacrului din 7 octombrie 2023.

„Vom continua să acţionăm fără încetare pentru a-i aduce înapoi acasă pe toţi ostatici, cei vii şi cei decedaţi”, a subliniat Netanyahu.

Potrivit unor surse israeliene, aproximativ 100 de ostatici, inclusiv decedaţi în detenţie, sunt încă deţinuţi de Hamas.

Scandalul dronelor misterioase pune pe jar autoritățile. Decizia luată de guvernatorul New Yorkului

Declaraţie a unor senatori din Comisia de Politică Externă a Senatului SUA: Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl poartă asupra aliaţilor şi partenerilor noştri europeni