V4641 Sagittarii, un microquasar la 20.000 ani-lumină de Terra, emite radiații de energie ultra-înaltă, ceea ce oferă o nouă perspectivă asupra formării razelor gamma în spațiu, scrie Science Alert, care citează revista Nature.
Astronomii au descoperit o sursă neașteptată de raze gamma de energie extremă într-un sistem binar numit V4641 Sagittarii, situat la aproximativ 20.000 de ani-lumină de Pământ, în direcția constelației Săgetătorului.
Acest sistem conține o gaură neagră de șase ori mai mare decât Soarele, care absoarbe material de la o stea gigantă învecinată și generează radiații intense, asemănătoare unui accelerator cosmic de particule.
Observatorul de raze gamma HAWC din Mexic a detectat fotoni cu energii de până la 200 teraelectronvolți care provin din V4641 Sagittarii, o valoare mult mai mare decât cea observată la alți microquasari.
De obicei, razele gamma de aceste valori sunt asociate cu quasarii, nucleele luminoase ale unor galaxii, alimentate de găuri negre supermasive, care emit astfel de radiații puternice. Totuși, V4641 Sagittarii, un microquasar din galaxia noastră, a depășit energia estimată pentru acest tip de obiecte.
„Fotoni de asemenea energii sunt surprinzători pentru un microquasar”, explică Sabrina Casanova de la Academia Poloneză de Științe. Ea a remarcat că aceste niveluri sunt de zeci de mii de ori mai mari decât cele obișnuite pentru microquasari.
Descoperirea oferă, de altfel, o ocazie unică de a studia procesele care au loc în quasari pe o scară de timp mult mai scurtă, deoarece aceștia reproduc fenomenele la o scară redusă, cu evoluții măsurate în zile, nu în milioane de ani.