Reprezentanţii unor şcoli din municipiu au declarat luni, pentru AGERPRES, că păstrează o mare parte din noul mobilier în depozite, pentru că după primele săptămâni de exploatare acesta a prezentat degradări.
Administratorul de patrimoniu de la Colegiul „Csiky Gergely” Arad, Mihail Ludovic Condurea, a spus că „jumătate din mobilierul introdus în sălile de clase a avut urme de degradare în doar două săptămâni de exploatare”.
„Principala problemă este a materialului lemnos, format din straturi, care practic se desfac. Avem zeci de scaune degradate în acest fel. De asemenea, scaunele sunt prea mici pentru elevii de liceu, au spătarele prea jos, acestea nefiind reglabile, şi copiii se plâng că îi taie la spate. Băncile sunt şi ele mici pentru elevii din clase mari, nu încap în ele, iar pupitrul de la bancă este un spaţiu inutilizabil, pentru că abia încape un penar. Din cauza acestor probleme, pe care le-am sesizat la Inspectoratul Şcolar şi la Primărie, nu utilizăm o mare parte din mobilierul nou primit, pe care îl ţinem în depozite”, a declarat Condurea.
Astfel de probleme au fost semnalate în mai multe şcoli şi au fost transmise ISJ.
Inspectorul şcolar general, Marius Gondor, a declarat luni, pentru AGERPRES, că le-a cerut directorilor de unităţi de învăţământ să centralizeze toate problemele apărute.
„Am fost informat despre astfel de situaţii de mobilier care s-a deteriorat, am solicitat unităţilor de învăţământ să transmită către Primăria Arad ce degradări s-au constatat deja, pentru ca mai departe, în baza contractului de achiziţie, să se ia măsuri de remediere. Inspectoratul Şcolar nu este parte în acest contract, prin urmare titularul contactului, împreună cu unităţile de învăţământ care au făcut recepţia, pot remedia orice probleme apărute”, a declarat Gondor.
Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Primăriei Arad au declarat că toate obiectele de mobilier degradate vor fi înlocuite în baza garanţiei.
„În urma centralizării sesizărilor venite din partea unităţilor de învăţământ referitoare la numărul produselor defecte, până în acest moment am constatat că doar un procent de 2% din scaunele livrate prezintă defecte. Acestea având o garanţie de 60 de luni, o parte dintre ele au fost schimbate deja, iar altele sunt în curs de înlocuire. Referitor la dimensiunile mobilierului, acestea sunt cele prevăzute în documentele oficiale ale Ministerului Educaţiei. Având în vedere că în analizele de nevoi venite de la şcoli nu s-a specificat un număr exact de elevi pe categorie de vârstă, ci un număr total de scaune, au fost alese scaune cu reglaj pe înălţime conform standardelor în vigoare. Mai trebuie spus că în conformitate cu contractul de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţie, bugetul pentru dotarea unei săli de clasă este limitat la suma de 19.900 lei, din care s-au achiziţionat dulăpioare individuale, dulapuri pentru material didactic, table magnetice, scaune şi bănci pentru elevi. Trebuie spus că în cei 19.900 de lei este inclus şi transportul mobilierului şi montajul la faţa locului”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ralu Cotrău.
Conform sursei citate, până acum au fost constatate 250 de scaune defecte şi 26 de bănci.
Furnizarea mobilierului în şcolile din municipiu s-a făcut începând din toamnă, în baza unui contract de aproximativ 8,5 milioane de lei, încheiat de Primăria Arad, în urma unei licitaţii publice, cu o asociere de firme. Dotările s-au făcut pentru 34 de şcoli şi grădiniţe, iar finanţarea a fost obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.