Moldovagaz, unicul furnizor de gaze naturale al regiunii transnistrene, nu a fost informat oficial despre reluarea furnizării de gaze din Rusia

„Moldovagaz nu este informat în niciun fel despre acest lucru. În regiunea transnistreană, în afară de Moldovagaz, nimeni nu poate furniza gaze. Nu am fost informat de Gazprom pe acest subiect. Dacă este ceva, o anunțăm mai târziu, dar acum nu dețin informații”, a spus Vadim Ceban.

După ce a refuzat ajutorul oferit de autoritățile de la Chișinău, presupusul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat recent că livrările de gaze naturale din Rusia către regiune se vor relua în curând. Declarațiile au fost făcute după ce acesta a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Ministerului Rus al Energiei.

Detalii despre ruta de transport și cine va acoperi costurile de tranzit nu sunt încă cunoscute.

„Gazul care va fi livrat este suficient pentru a asigura funcționarea tuturor centralelor termice, producția de energie electrică și activitatea întreprinderilor. Este gaz umanitar”, a spus Krasnoselski.

În acest sens, șeful Moldovagaz a explicat că orice „ajutor umanitar” pentru regiunea transnistreană, dacă ar exista, ar trebui coordonat la nivel guvernamental și cu implicarea autorităților naționale ale Republicii Moldova. „Ajutorul umanitar, asta se ia în considerare, trebuie făcut la nivelul guvernelor în general. Deci, fără autoritățile naționale, nu pot primi ajutor umanitar, pentru că (regiunea) nu este recunoscută”, a explicat Ceban.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a criticat situația și strategia Rusiei și a afirmat că acțiunile recente se înscriu într-o strategie previzibilă de escaladare.

„Totul era previzibil, inclusiv această declarație. Rusia a creat o problemă, a sacrificat și a ținut în întuneric cetățenii Republicii Moldova de pe malul stâng al Nistrului. Și acum se prezintă ca salvatorul situației. Obiectivul lor este să creeze o criză, să ne confrunte cu cetățenii de pe malul stâng al Nistrului și să escaladeze situația, inclusiv pe malul drept, cu scopul final de a le crește capacitatea militară pe malul stâng al Nistrului. River pentru o posibilă agresiune împotriva Ucrainei”, a spus Recean.

Concernul rus Gazprom a oprit furnizarea de gaze naturale în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie, drept urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică în majoritatea localităților.

Experții sugerează că actuala criză energetică și socială de pe malul stâng al Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de destabilizare a Republicii Moldova înainte de alegerile parlamentare din acest an. Această situație ar putea fi folosită pentru a câștiga capital politic, opoziția având posibilitatea de a se prezenta drept „salvatori” electoratului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Belgia introduce obligativitatea jurământului de onestitate pentru bancheri și angajații din bănci

Glasgow Rangers, cu Ianis Hagi titular, a învins miercuri seara, pe teren propriu, echipa FC Aberdeen