Moment unic în 2025: prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României

  • Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa este un obiectiv de investiţii de interes naţional care valorifică potenţialul hidraulic al afluenţilor de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra şi – prin punerea în exploatare va avea contribuţii semnificative la producerea de energie, subliniază Executivul.

„FINALIZĂM HIDROCENTRALA DE LA RĂSTOLIȚA

Am promis că vom debloca hidrocentralele începute acum zeci de ani și lăsate în paragină, după blocaje cronice generate de birocrație, procesele inițiate de câteva organizații de mediu și nepăsare. Am promis și asta facem.

A fost o muncă enormă de echipă între ministerul energiei și ministerul mediului. Îi datorez mulțumiri speciale ministrului Mircea Fechet, un om drag și plin de energie, care și-a pus pe perete, în biroul de ministru, graficul zecilor de pași care rămâneau de făcut pentru acest proiect. Lucrăm la Răstolița de peste un an și jumătate, iar pentru noi ziua de astăzi este aproape un miracol. Nimeni nu mai credea că lucrările se vor putea relua vreodată”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

DATE TEHNICE:

  • Putere instalată: 35,2 MW – cât să alimentezi un oraș întreg.
  • Producție anuală estimată: 120 GWh – energie 100% verde, regenerabilă.
  • Lungimea barajului: 390 metri la coronament, 350 metri la bază.
  • Înălțime baraj: 105 metri. Lungimea galeriei de aducțiune: 8,5 km.
  • Cuva lacului: 24 milioane m³ apă stocată – un rezervor strategic pentru energie și apă.

Ce urmează?

„În perioada imediat următoare vor începe defrișările – peste 30 hectare de teren eliberate pentru lucrări. Dacă totul merge bine, în toamna aceasta se va umple cuva lacului – până la cota 720 metri.

În prezent, lucrările sunt finalizate în proporție de 89%, iar statul român a investit aici peste 714 milioane lei! Nu era păcat să abandonăm lupta?

Până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național! Un vis devenit realitate după 36 de ani. Proiectul, început în 1989, vă deveni prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României. Exact așa cum am promis.

Totul în inima munților, cu respect pentru natură și comunități locale. Amenajarea Răstolița nu e doar un proiect de energie. Este o declarație de independență națională”, a mai spus Burduja.

„Ce am făcut în acest timp?

Răstolița a stat blocată ani de zile. Dar unde alții au renunțat, noi am mers până la capăt.

Am aliniat instituțiile și companiile implicate.

Am rezolvat exproprieri, CF-uri, fond forestier.

Am obținut un nou Acord de Mediu și am învins birocrația.

Nu ne-au oprit presiunile. Nu ne-au intimidat atacurile. Nu ne-am oprit din drum. Câțiva activiști de mediu au proiectat pe barajul de la Răstolița, în bătaie de joc, mesajul Burduja+Fechet+Ceaușescu = ❤️. De parcă Răstolița e despre Ceaușescu, nu rezultatul muncii poporului român.

România are nevoie de acest proiect. Pentru că fiecare kWh produs aici e un pas spre securitate energetică și spre facturi mai mici.

Mulțumesc tuturor celor care au crezut și au muncit la acest vis: echipa Ministerului Energiei, Hidroelectrica, echipa Ministerului Mediului, Romsilva…lista e lungă. Fiecare a pus o cărămidă la această construcție istorică. Înainte, împreună”, a transmis ministrul Burduja.

Guvern: „Peste 37 hectare de teren – scoase din fondul forestier naţional pentru amenajarea hidroenergetică Răstoliţa”

Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstoliţa.

Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a 37,5263 hectare de teren fără compensare, cu defrişarea a 30,7 hectare de vegetaţie forestieră, va fi realizată „conform acordurilor de mediu emise de autorităţi”.

„Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa este un proiect de interes naţional destinat producerii de energie electrică şi gestionării resurselor de apă în nord-estul judeţului Mureş. Proiectul asigură utilizarea complexă a debitelor râului Mureş şi ale afluenţilor săi, contribuind atât la producţia de energie regenerabilă, cât şi la alimentarea cu apă a localităţilor din zonă. Concepţia iniţială a fost realizată înainte de 1989, iar în 1996 un studiu de optimizare a redus debitul instalat şi a ajustat traseul aducţiunilor secundare pentru a respecta un nou acord de mediu mai restrictiv”, precizează sursa citată.

Pe lângă producţia de energie, amenajarea contribuie la tranzitarea viiturilor, reducerea riscului de inundaţii şi regularizarea debitelor râurilor, mai arată Guvernul.

„Amplasată pe valea râului Răstoliţa, acumularea colectează apele mai multor pâraie prin două aducţiuni secundare, deviate apoi în râul Mureş. Implementarea proiectului se aliniază strategiilor naţionale şi europene privind energia regenerabilă şi protecţia mediului, consolidând eforturile României în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”, transmite Executivul.

Burduja: „Instanța ne-a dat dreptate!”

Lucările la hidrocentrala de la Răstoliţa pot continua până la finalizarea investiţiei, instanţa dând dreptate Hidroelectrica în legătură cu solicitarea asociaţiilor Declic şi Bankwatch de suspendare a acordului de mediu, a anunţat, la 7 februarie 2025, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„O nouă victorie mare în instanţă pentru energia României! Hidrocentrala de la Răstoliţa merge înainte! Astăzi, la Tribunalul Cluj, o nouă victorie mare pentru viitorul energetic al României! Asociaţia Declic şi Asociaţia Bankwatch au încercat să blocheze proiectul hidrocentralei de la Răstoliţa, din judeţul Mureş, cerând suspendarea acordului de mediu, pe care l-am obţinut cu mari eforturi anul trecut, cu sprijinul Ministerului Mediului şi al ministrului Mircea Fechet. Realitatea şi argumentele au fost de partea noastră, iar instanţa ne-a dat dreptate, astfel că lucrările pot continua până la finalizarea investiţiei”, a scris Burduja pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.

El a reiterat că Răstoliţa va fi prima hidrocentrală începută înainte de 1989, blocată zeci de ani, care va fi terminată chiar anul acesta.

Investiţia a costat sute de milioane de euro deja şi va însemna 30MW noi pentru sistemul energetic naţional, un grup flexibil, cu rol major în acoperirea consumului la orele de vârf şi echilibrarea sistemului, a adăugat ministrul.

„De reţinut: peste 90% din lucrări deja finalizate, inclusiv staţia. Mai avem doar cuva lacului şi câteva lucrări conexe. Dacă totul merge bine, la vară punem în funcţiune Răstoliţa! Hidroelectrica respectă legea şi dezvoltă România, în ciuda campaniilor de dezinformare.

Nu vom ceda presiunilor celor care încearcă să ţină România în întuneric. Ne vom apăra în instanţă dreptul de a asigura independenţa energetică a României, fără să dăm niciun milimetru înapoi. Nu ne intimidează presiunile şi ameninţările celor care au blocat zeci de ani aceste investiţii vitale pentru ţara noastră”, a precizat Sebastian Burduja.

Sume suplimentate

Guvernul a suplimentat, la 10 ianuarie 2025, cu circa 5,6 milioane lei suma destinată despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată aflate pe amplasamentul Amenajării Hidroenergetice Răstoliţa, proiect de interes naţional în domeniul energetic.

Potrivit unui comunicat, Executivul a adoptat în acest sens o hotărâre pentru completarea anexei nr. 2 la HG nr. 900/2017 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa”.

„Modificarea vine ca urmare a finalizării litigiilor care aveau ca obiect o parte din terenul din acest amplasament, respectiv 54 ha, şi care, ca urmare a unor sentinţe judecătoreşti, a trecut din proprietatea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva către persoane private. Astfel, actul normativ aprobă suplimentarea listei cu imobilele ce fac obiectul exproprierii, conform titlurilor de proprietate emise”, se arată în comunicat.

Suma necesară acordării despăgubirilor se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2025.

„Investiţia de 200 de milioane de euro este derulată de Hidroelectrica şi a obţinut în noiembrie 2024 acordul de mediu pentru finalizarea proiectului hidrocentralei”, se precizează în comunicat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Câte milioane ne costă cea mai mare centrală pe gaze din România?

Coco Gauff și-a lansat propria companie de management