Moșii de iarnă 2025: Când pică și ce obiceiuri respectă românii la pomenirea celor adormiți

Această zi simbolizează respectul și iubirea față de cei care nu mai sunt printre noi – strămoși, părinți, rude și prieteni dragi. Credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba de pomenire și pentru a împărți daruri în memoria celor plecați.

În credința populară, se spune că sufletele celor adormiți veghează asupra celor vii, iar pomenirea lor un gest de iubire, recunoștință și legătură spirituală între generații.

Moșii de iarnă sunt o tradiție profundă, păstrată cu sfințenie de-a lungul timpului, un moment de reflecție și rugăciune pentru toți cei care îngrijesc cinstesc înaintașii.

De Moşii de iarnă, creştinii trebuie să ţină cont de anumite tradiţii şi obieciuri moştenite de la străbuni. Printre acestea se numără pomenirea la biserică. În această zi, preoții oficiază Sfânta Liturghie și parastase pentru cei adormiți. Credincioșii aduc colivă, colaci, vin și alte daruri pentru sfințire.

Coliva, preparată din grâu fiert și îndulcită cu miere sau zahăr, nu trebuie să lipsească, aceasta simbolizând credința în înviere și unitatea dintre cei vii și cei plecați din această lume.

De asemenea, în Sâmbăta Morţilor, este obiceiul ca familiile să împartă alimente (colivă, colaci, fructe și mâncăruri gătite) celor nevoiași, în amintirea celor adormiți. Nu în ultimul rând, se rostesc rugăciuni pentru iertarea păcatelor și odihna sufletelor în lumină și pace.

Coliva, simbolul principal al pomenirii;

Colaci și pâine – simboluri ale vieții;

Sarmale, plăcinte și fructe;

Vinul – simbol al jertfei lui Hristos.

BREAKING – Ilie Bolojan, întâlnire privată cu Emmanuel Macron, înainte de summit-ul de la Paris

Traficul aerian se desfăşoară în condiții de iarnă, dar în parametri normali în Capitală