Compania listată la București a înregistrat un profit operațional ajustat de 955 milioane lei (197,61 milioane dolari), în scădere față de 2,24 miliarde lei cu un an înainte.
OMV Petrom, deținută majoritar de OMV din Austria a raportat o performanță mai slabă în toate segmentele pentru trimestrul, presat de prețurile scăzute ale petrolului și volumele de vânzări, marje reduse ca urmare a modificărilor de reglementare și scăderea marjelor de rafinare și vânzări.
O taxă pe cifra de afaceri introdusă în 2024 este estimată să coste OMV Petrom în jur de 250 de milioane de lei în 2025, în creștere față de 216 milioane de lei anul trecut. În timp ce o nouă taxă de 1% pe valoarea construcției, care a intrat în vigoare în 2025, este considerată a avea un impact de două cifre medii în milioane de euro.
Compania a declarat că intenționează să investească aproximativ 8 miliarde de lei în acest an, presupunând că reglementările și taxele rămân stabile, majoritatea fiind îndreptată spre proiectul Neptun Deep, precum și spre proiecte cu emisii scăzute și zero de carbon.
Neptun Deep, un proiect de gaze offshore din Marea Neagră, este de așteptat să înceapă să producă în 2027 și deține aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaz recuperabil, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE.