Muncim pentru a ‘îngrășa’ statul – Guvernul Ciolacu, somat să reducă urgent impozitarea / Avertismentul lansat de BNS

Datele prezentate de BNS într-un comunicat arată că, în 2023, contribuțiile sociale au reprezentat 37,5% din totalul veniturilor fiscale ale României, comparativ cu o medie de 24,3% în statele OECD.

Această discrepanță plasează România pe locul șase din 37 de economii studiate în ceea ce privește dimensiunea încasărilor din contribuții sociale.

Analiza BNS subliniază că impozitarea muncii este disproporționată. În 2023, încasările din contribuții au fost de patru ori mai mari decât impozitele pe salarii și venituri, iar salariul net al unui angajat român este semnificativ mai mic comparativ cu cel al unui angajat polonez cu același venit brut. Astfel, un salariat român primește aproximativ 1.009 Euro net, în timp ce un polonez încasează 1.246,4 Euro net.

BNS solicită Guvernului să găsească soluții urgente pentru reducerea fiscalității pe muncă, având în vedere că aproximativ 80% dintre salariați câștigă sub nivelul mediu brut pe economie. În contextul unui deficit bugetar estimat la 7,3% pentru anul 2024, BNS avertizează că o eventuală majorare a TVA ar agrava și mai mult situația fiscală a veniturilor din muncă.

Blocul Național Sindical subliniază că majoritatea reținerilor către stat reprezintă aproximativ 43% din câștigul salarial mediu brut, lăsând doar 57% din venituri salariaților. În concluzie, BNS consideră că o reformă fiscală este esențială pentru a asigura un sistem echitabil și sustenabil pentru toți angajații din România.

Europa riscă să rămână fără apă: Resursele acvatice sunt în pericol

România U21 se pregătește de meciul decisiv cu Elveția pentru EURO 2025