Grădina Zoologică din Târgu Mureş a anunţat, vineri, naşterea unui cerb axis, o specie de cerb originară din Subcontinentul Indian, care are culoarea auriu-ruginiu cu pete albe.
„Veşti bune: s-a născut un cerb axis la Grădina Zoologică Târgu Mureş. Atât puiul, cât şi mama sa se simt foarte bine! ‘Nu sunt cerbi, ci căprioare!’ – spun mulţi oameni când văd aceste animale pătate, mai ales în perioada în care masculii nu îşi poartă coarnele. Petele pot fi într-adevăr înşelătoare, deşi sunt mai pronunţate decât la căprioare. Şi cum nimic în lumea naturală nu este fără scop, petele nu au numai rol estetic, ci ajută la ascundere, deoarece e în armonie perfectă cu lumina soarelui împrăştiată pe solul pădurii şi ajută la ascundere. Acesta este binevenită mai ales pentru animalele tinere, care sunt mai puţin puternice şi rapide, ceea ce le face ţinte principale pentru prădători. La grădina zoologică, bineînţeles, nu au de ce să se teamă în padocul comun cu elefanţii”, au arătat reprezentanţii Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, pe Facebook.
Cerbul axis este un animal de talie medie, masculii ating 90-100 de centimetri şi cântăresc în jur de 70-90 de kilograme, iar femelele ajung cam la 70 de centimetri la greabăn şi ating o greutate cuprinsă între 40 şi 60 de kilograme.
Masculii sunt mai mari decât femelele, iar coarnele sunt prezente doar la masculi. AGERPRES/(AS – autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)