Muzeul Drents din Assen a fost din nou deschis publicului, după furtul obiectelor de artă din patrimoniul României: „Da, aici a fost o spargere”

Muzeul Drents din Assen a fost din nou deschis publicului după furtul pieselor din patrimoniul României de la sfârşitul săptămânii trecute. În noaptea de vineri spre sâmbătă, hoţii au luat mai multe capodopere arheologice împrumutate din România.

Prada a constat în Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, care au fost împrumutate de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti pentru expoziţia „Dacia – Imperiul aurului şi argintului”. Piesele nu au fost încă găsite. Furtul a provocat furie în România şi critici la adresa securităţii Muzeului Drents, care spune că a îndeplinit toate cerinţele de securitate, scrie De Telegraaf.

Miercuri, trei suspecţi au fost arestaţi în Heerhugowaard în legătură cu furtul.

După spargere, muzeul şi-a închis porţile pentru cercetări în curs, lucrări de restaurare şi construirea noii expoziţii. Ministrul Eppo Bruins al educaţiei, culturii şi ştiinţei va vizita muzeul vineri.

Primii vizitatori

Un autobuz cu elevi de şcoală primară a sosit înainte de ora de deschidere. La fel şi elevii din cartier. La biciclete se aude: „A, da, a fost o spargere aici!”. Tinerii sunt primii care intră.

Willem Klijnstra din Assen a venit şi el cu bicicleta. „Le mergea atât de bine aici. Acum este rău. Ne place să venim. Sunt expoziţii frumoase. Am fost şi la expoziţia Dacia”. Jaful provoacă neîncredere. „Urmărim îndeaproape evoluţiile”.

În interior, Paul Klarenbeek de la Muzeul Drents vorbeşte despre impactul enorm: „Încă se lucrează în sala afectată. Uşa este închisă. A fost o bombă”.

„Acest lucru este fără precedent. Este bine că suntem din nou deschişi, după un atac unic. Şi acum ce facem? Un muzeu nu este un buncăr”. Desigur, speranţa este ca piesele istorice de neînlocuit să se întoarcă. „Pentru că asta este atât de important, şi pentru români”. 

Vizitatoarea fidelă Janneke Linstra spune cu regret: „Am fost acolo în vinerea dinaintea jafului. Este o tragedie. M-am născut şi am crescut în Assen. Muzeul a făcut parte din el, încă de când eram copil”. Ea adaugă: „Coiful, atât de frumoas. Brăţările… Acum au dispărut. Nu v-ar veni să credeţi. Chiar îmi ţin pumnii ca această istorie să revină acolo unde îi este locul: la români”. 

 

Fetiţă de 11 ani înjunghiată mortal în Olanda

Vânzările retailerilor germani au crescut în 2024, dar ritmul va încetini în 2025